På Sjællands sydvestlige spids ligger Korsør, hvor færgerne engang lagde til og skabte liv og arbejdspladser. Siden kom Storebæltsbroen, med den dalede pulsen, og i disse år må byen trækkes med historier om giftstoffer og klanfejder. Men de lokale insisterer på, at deres hjem er meget andet, end hvad man kan læse i medierne, og først og fremmest et sted, hvor man tager sig tid og passer på hinanden.
Tekst:Benjamin DaneFoto:Thomas Nielsen

UANSET HVOR LÆNGE du iagttager Kenneth Nielsen, vil du ikke kunne se det – at der skulle være tale om andet end en gennemsnitlig 50-årig mand, der står i det knæhøje græs og spejder ud over vandet i Korsør Nor, ind over byen, forbi havnen og videre ud mod pylonerne i horisonten, hvor Danmark forbindes fra øst til vest og tilbage igen. Nej, der er rent ud sagt intet usædvanligt ved hans firkantede briller eller hans kortklippede mørke hår og skægstubbene, der løber rundt om den nederste halvdel af hans solbrune ansigt, og ej heller ved hans påklædning – hvid Lacoste-polo, forvaskede denim­shorts og sorte sneakers – eller ved måden, han taler på, som de fleste gør her på egnen, hvor sydsjællandsk og kalundborgjysk mødes ved foden af Storebæltsbroen.

Du kan ikke se det, fordi det usædvanlige er det, der løber i hans blod.

I årevis vidste han det ikke engang selv, han passede bare sin stille hverdag og sit job som lærer på Broskolen og senere også som faglig konsulent hos Danmarks Lærerforening i Slagelse. En håndfuld gange i løbet af sommerhalvåret, når det blev hans tur, startede han bilen og kørte ud til noret, gik ad stierne gennem den lille haveforening og ud til strandengen for at se til køerne, som Korsør Kogræsser- og Naturplejeforening havde gående på området.

Nogle gange, når han havde børnene med, lærte han dem en ting eller to om, hvor mælken og det hakkede oksekød kommer fra, for på den måde, tænkte han, blev det nemmere for dem at forstå, når den tid kom, at køerne blev stuvet ind i kreaturvognen og kørt ud til slagteren i Boeslunde. Et sted mellem 35 og 40 kilo kød blev det som regel til for hver andelshaverfamilie, kød, der hjemme i fryseren rakte til aftensmad i flere måneder, indtil den blev fyldt op igen ved næste slagtning, og sådan var tingene gået deres stille gang, sæson efter sæson, i kogræsserforeningen, som Kenneths egen far havde været med til at stifte engang i 00’erne, og hvor han selv i dag er formand. Lige indtil en dag i januar 2021, da Kenneth modtog et opkald, som skulle vise sig at vende op og ned på hans liv.

TELEFONEN RINGEDE FRA den anden side af noret, nærmere bestemt Dyrhaugesvej, en stille gade med byhuse og mindre villaer i den sydlige del af Korsør, der kløves over på midten af Halsskovbroen, som forbinder færgelejet i Halsskov med Sydbyen og fæstningen. I røret var Helge Wedel, der bedst kan beskrives som en slags lokaljournalistisk enmandshær, i dag er han 64, på vej på efterløn, fratrådt frivilligt efter omlægninger på Sjællandske, men han har tidligere været både chefredaktør og redaktionschef på avisen, og i sine sidste syv år som journalist havde han fuld autonomi over to daglige sider i avisen med historier om stort og småt i Korsør.

Han ringede til Kenneth Nielsen, fordi Slagelse og Korsør Forsyning lillejuleaften havde udsendt en pressemeddelelse om, at der var blevet fundet et stof ved navn PFOS i spildevandet fra det lokale rensningsanlæg, som ligger lige bag haveforeningen. Det havde ingen for alvor taget notits af, det var jo midt i juleferien, det vil sige ingen andre end Helge, der ville vide, hvad det så betød for køerne ved Korsør Nor.

Men hvad i alverden var PFOS for noget? Kenneth havde ingen anelse, det var der ingen, der havde, ikke dengang, længe før kemiske fluorstoffer blev udråbt til en af tidens største miljøkriser, og da han gik hjem og googlede, kom kun fem resultater frem på dansk. Et af dem var en vejledning fra Miljøstyrelsen, hvor han kunne læse, at PFOS tilhører en stor gruppe fluorstoffer, samlet kaldet PFAS, der anvendes i alt fra imprægnering af sko og tøj til kosmetik, madindpakning og – indtil det blev forbudt i 2011 – i skum til brandslukning. Han kunne også læse, at stofferne ophobes i mennesker og dyr, at de kan måles i blodet, at forskerne endnu ikke kender langtidsvirkningerne, men at mange af dem er blevet forbudt, fordi de mistænkes for at kunne forårsage en lang række alvorlige sygdomme.

Bekymret ringede han til miljøchefen i Slagelse Kommune, som kunne fortælle, at man i vandet, hvor køerne gik, havde fundet 52.000 gange så meget PFAS som den tilladte grænseværdi, og selvom beskeden var, at problemet kunne klares med en slamsugning, lød det tal så faretruende højt for biologi- og kemilæreren, at han tilbød at donere en god bøf hjemme fra fryseren til testning – bare for en sikkerheds skyld.

Næste dag kom Fødevarestyrelsen og hentede en bovsteg, og da resultaterne kom retur et par uger senere, greb Kenneth med det samme telefonen og ringede rundt til samtlige medlemmer af Korsør Kogræsser- og Naturplejeforening. Testen havde vist en koncentration af PFAS, der aldrig var målt højere i kvæg i Danmark, og Fødevarestyrelsen havde konkluderet, at oksekødet hverken var egnet som menneske- eller dyreføde.

Det var en fredag i februar, og da Kenneth havde foretaget det sidste opkald, brød hans verden sammen. Han havde det, som han forestiller sig, at det må føles at få stillet en kræftdiagnose. Skal jeg dø af det her, tænkte han. Skal hans kone? Hans børn og hans børnebørn? I den efterfølgende tid var der mange søvnløse nætter – tanker om folk i foreningen, der havde svært ved at få børn, folk, der havde fået konstateret alvorlige sygdomme, og ikke mindst hans egen voksne datter, der var gravid, mens sagen eksploderede. Hans to yngste børnebørn på to og fire år ”har været indlagt ad flere omgange med feberkramper og infektioner”, fortæller han, og selvom han ikke kan bevise det, er han sikker på, at der må være en sammenhæng. Det er jo påfaldende. Og det er en tanke, der fylder ham med dårlig samvittighed.

”Jeg føler på en måde, at det er min skyld,” siger han. ”Men jeg vidste jo ingenting. Hvad skulle jeg have gjort?”

Det PFAS-inficerede vandløb ved Korsør Nor kan renses ved hjælp af aktivt kul. Men det er straks sværere med jorden, siger Kenneth Nielsen. ”Man kan enten grave det hele op og deponere jorden et sted, hvor der ikke kan sive PFAS-rester ned i grundvandet – eller man kan varme den op til 1.000 grader, hvilket vil koste en formue i energi.”

KENNETH NIELSEN PEGER ud i græsset mellem brændenælder, tidsler og andet ukrudt, hvor solens stråler spejles i et lille vandløb, der løber fra et betonrør, gennem strand­engen og videre ud i noret. Det er overfladevand fra brandskolen, der ligger lige bag haveforeningen, og da køerne fra kogræsserforeningen stadig gik her, stillede de tørsten i den lille bæk, hvor det har vist sig, at rester fra brandslukningsøvelser i årevis er sivet ud og har forgiftet ikke bare vandet, men hele engen. Kenneth Nielsen har sågar deltaget i øvelserne, dengang han som ung arbejdede på storebæltsfærgen Romsø, og nu har han PFAS fra selvsamme brandskum i sit blod efter i 15 år at have spist oksekød fra sine egne køer flere gange om ugen.

Det ved han med sikkerhed, fordi det efter lang tids kamp lykkedes ham og de andre andelshavere at få undersøgt deres blod på Syddansk Universitet, det eneste sted i landet, hvor man har udstyr til at teste blodprøver for PFAS. Resultaterne af de i alt 187 prøver varierer fra næsten ingenting til 550 nanogram, selv har Kenneth 232 nanogram PFAS pr. milliliter blod i kroppen, og fordi han er klar over, at tallet i sig selv er tæt på meningsløst, plejer han at illustrere det med, at grænseværdierne for PFAS i drikkevand er blot to nanogram – per liter. Han er endnu ikke blevet syg, i hvert fald ikke for alvor, men han har lidt forhøjet blodtryk og svært ved at tabe de ekstra kilo, han bærer rundt på, og hvem ved, måske det også skyldes PFAS, spekulerer han.

Opdagelsen har desuden fået Kenneth til at gå i sin lokalpolitiker-fars fodspor, i dag er det en af hans mærkesager som medlem af regionsrådet for Socialdemokratiet, ”for hvis det findes her”, som han siger, hvad så med resten af regionen – resten af landet?

”Det hele startede her, men det har jo siden vist sig, at der er målt PFAS mange andre steder end Korsør – der er bare ikke andre mennesker, der er blevet testet for det endnu. Jeg er ikke i tvivl om, at der er andre, der er ramt. Jeg håber til gengæld, at vi er dem, der er værst ramt.”

Fra strandengen traver Kenneth tilbage gennem græsset, ned til haveforeningen, hvor en ældre mand i bordeauxfarvet polo og kasket tøffer rundt i solen, det er formand Stig Theede, som er i fuld gang med at gøre klar til sankthansfest i morgen aften. Juni har været varm og tør, der er afbrændingsforbud i hele kommunen, så derfor bliver der intet bål i år, i hvert fald ikke i traditionel forstand, men Stig har været kreativ og placeret en diskokugle inde mellem en pyramide af brædder, som han nu er ved at trække strøm til.

”Ja, jo,” siger formanden og smiler, han ved det godt: ”Det er jo ikke det samme, men så sker der da lidt.”

Og ja, Stig kender kun sagen om PFAS alt for godt, for vandet fra brandskolen har også spredt sig her, i snart et par år er folk fra Miljøstyrelsen kommet rendende for at indsamle jordprøver, lave test af grøntsager og bær, og guderne skal vide hvad ellers, de har gang i. Det har sågar været nødvendigt at grave flere af haverne op og anlægge dem på ny, efter der blev fundet PFAS i jorden, men når det kommer til afgrøderne, selv nede i nummer 13, hvor det står allerværst til, fandt man ingen spor af PFAS i rabarberskuddene.

Det fatter Stig ikke et klap af.

EVIGHEDSKEMIKALIER

Forkortelsen PFAS står for per- og polyfluorerede alkylstoffer og er en fællesbetegnelse for en gruppe fluorstoffer med vand-, snavs- og fedtafvisende egenskaber.

Flourstofferne har været i brug siden 50’erne og anvendes til en lang række formål og i et bredt spektrum af hverdagsprodukter. De kaldes også ’evighedskemikalier’, fordi de over tid hober sig op i miljøet og er svære at nedbryde.

PFAS medfører ikke akut sygdom, men forskere mener, at høje koncentrationer i kroppen kan medføre øget risiko for dårligt helbred på sigt. Blandt andet er fluorstoffer mistænkt for at svække immunforsvaret og øge sandsynligheden for at få bryst-, nyre- og testikelkræft, men de reelle risici er stadig usikre og genstand for yderligere forskning.

Siden 2015 har de danske regioner lavet PFAS-målinger i grundvandet, og ifølge en optælling foretaget af Danmarks Radio har man 104 forskellige steder i landet fundet PFAS-værdier, der er 100 gange højere end den tilladte grænseværdi.

Der kan måles PFAS i blodet på mennesker over hele verden.

Kilder: Sundhedsstyrelsen, dr.dk

PÅ DEN ANDEN side af byen, helt ude ved broens betalingsanlæg, hvor lyden fra Vestmotorvejen aldrig ophører, er den lokaljournalistiske enmandshær Helge Wedel kørt ned for enden af Storebæltsvej, forbi campingpladsen og stranden, og har parkeret sin bil foran byens isbådmuseum. I Kong Christian IV’s gamle posthus kan man se bådene, der før isbrydernes tid blev skubbet, trukket og roet over Kattegat i 1920’ernes strenge isvintre, som ingen nulevende korsoranere selv har oplevet, men som de ganske sikkert har hørt historier om fra deres forældre og bedsteforældre.

Det er Helge, der har valgt, at vi skal mødes her, hvor man både kan komme helt ind under Storebæltsbroen og kigge over til Fyn, Korsørs i generationer mest populære udflugtsmål, som journalisten, der i dag giver den som turistguide i byen, hvor han er født, opvokset og har boet næsten hele sit liv, kalder det. Han har planlagt en rute, der skal føre os fra broen ned til det gamle færgeleje og videre ind til fæstningen, hvor der er yderst velbesøgte picnickoncerter hver tirsdag hele sommeren, for nok har Helge i tidens løb været på nakken af kommunen og heller ikke været bleg for at rage uklar med andre korsoranere – som dengang et lokalt udlejerægtepar overfaldt ham med en spand vand, fordi han skrev kritisk om deres skimmelsvamp- og rottebefængte lejligheder – men tag ikke fejl: Her er en mand, der elsker Korsør, og som ikke forsømmer en lejlighed til at nævne byens helt store trækplastre: udsigten, naturen og vandet, hvor han selv er flittig dykker med sine sønner.

”Det gør mig sgu glad, når jeg taler med folk, der er flyttet hertil og måske har boet her et halvt eller et helt år,” siger han. 

”De fremhæver alle naturen.”

At Helge ikke har ladet sin kærlighed til byen gå ud over sin kritiske journalistiske sans, bliver tydeligt, da han starter bilen og triller videre ned til færgelejet, ned til det, han kalder ’skandalefærgen’ M/F Broen, en af de gamle storebæltsfærger, som Slagelse Kommune hjemkøbte og bjærgede i 2020 med ambitioner om at omdanne den til museum. Der var bare lige det problem, fortæller Helge, der har skrevet spalte op og spalte ned om sagen, at den gamle færge er fyldt med asbest og giftig maling, og at den på ingen måde overholder bygningsreglementet, der pludselig gælder, når den skal anvendes som museumsbygning i stedet for færge. Konsulenter har anslået, at det vil kræve yderligere 66 millioner at gøre den egnet til ”mindre, kulturelle formål”, vel at mærke uden opvarmning og isolering, og bare det at skrotte den vil løbe op i ni millioner kroner. Efterhånden kan Helge ikke gøre andet end at trække lidt på skuldrene. 

Helge Wedel fremviser M/F Broen. Inden færgen kom hjem til Korsør og blev bjærget op på land, lå den til i Aarhus Havn, hvor den i 90’erne og 00’erne fristede en tilværelse som både berømt og berygtet diskotek.

ET PAR TIMER senere, nede i byen, mens lokaljournalisten er trillet hjem til villakvarteret ved Dyrhaugesvej, har to unge mænd taget plads ved havnemolen i et par medbragte festivalstole. Herfra kan de kigge over på den anden side af vandet, som forbinder Korsør Nor med Storebælt, på den prægtige gamle stationsbygning, der siden 2013 har huset Fødevarestyrelsens afdeling for Sjælland og Fyn.

I dag kører togene helt uden om Korsør, standser omme på den anden side af Vestmotorvejen og fortsætter videre ned i Storebæltstunnellen, og derfor er der blikstille ved havnen, kun en enkelt speedbåd med lidt for meget fart på forstyrrer Adam Egholm Nielsen og Nicklas Kristiansen, mens de fisker efter fladfisk, torsk og ålekrabber med madding bestående af fiskefrikadeller viklet ind i nylonstrømper.

Begge dele har Nicklas hentet nede i Føtex, og hængende der for enden af fiskestængerne, erhvervet formedelst et par hundrede kroner i Jem & Fix ovre på Halsskovsiden, ligner det mest af alt – undskyld sproget – et par nosser, der rammer vandet med et lille plop. Men det er altså ikke en dårlig joke, nej, teknikken har de skam set på Facebook, og tricket er, forklarer Adam, at når fiskefrikadellerne lander i vandet, ”lugter det helt vildt” og tiltrækker sultne fisk.

Det er første gang, de forsøger sig på denne vis, og foreløbig er der ikke bid, i det hele taget er det sgu blevet svært at fange fisk i Korsør Havn, så svært, at Havnemeden, en tradi­tionsrig fiskekonkurrence arrangeret af Korsør Lystfiskerforening, i år er blevet aflyst, fordi de mere end 400 fremmødte fiskere sidste år kun fangede ganske få og små fisk. Heldigvis lader Adam og Nicklas sig ikke sådan slå ud, de er her jo også for hyggens skyld, hvad skulle de ellers lave – bare sidde derhjemme? – og da de skifter fiskestang ud med fiskenet, kravler der rejer i nettet.

Kevin Krohn-Dehli ligner ikke den gennemsnitlige handicaphjælper, men når han ikke er boksetræner, arbejder han med udsatte borgere. For et par år siden endte han i ’Go’ morgen Danmark’ på grund af sit usædvanlige udseende, og i dag får han stadig henvendelser fra mænd, der takker ham for at gøre op med fordomme om mænd med ’tusser’ i ansigtet.

HER ER SGU blevet delt nogle øretæver ud,” siger Kevin Krohn-Dehli, en 36-årig mand, der har tatoveringer over det hele: ned ad begge arme, på hænderne, på halsen, i nakken og i ansigtet, hvor hans fire børns navne står. Og ja, det er rigtigt, han er i familie med Michael Krohn-Dehli, den tidligere fodboldlandsholdsspiller er hans grandfætter, men de har aldrig rigtig kendt hinanden, så mere er der vist ikke at sige om dét.

Da han var barn, arbejdede Kevins far på Storebæltsbroen, hans mor var ansat på færgerne, og ligesom grandfætteren spillede han også fodbold, men så gik der druk og damer i den (”nok mest druk,” siger han), og godt det samme, for det var alligevel boksning, han var bedst til. Selvom han aldrig rigtig var interesseret i andet end træningen, fik han alligevel 10 officielle boksekampe, men nu koncentrerer han sig om næste generation i den hæderkronede Korsør Amatør Bokseklub, engang landets suverænt bedste bokseklub, der fostrede en vaskeægte verdensmester i sværvægt, lokalhelten Brian Nielsen.

I dag er ’Super-Brians’ gamle træner formand i klubben, Johnny Antonsen står i hjørnet af den spartansk indrettede barak, som udgør både klubhus og træningssal, og ser til, mens 11 unge mennesker – 10 drenge og en pige – er ved at gøre sig klar til dagens træning. Han har både været med Brian Nielsen til OL i Sydney og til de store boksebrag om verdensmesterskabet, men det er længe siden, nu har han bare travlt med at få Korsør Amatør Bokseklub på fode igen, efter den tidligere ledelse løb fra ubetalte regninger for 50.000 kroner. Heldigvis er nye sponsorer kommet til, blandt andet med Brian Nielsens hjælp, fortæller den gamle boksetræner, hvis brune arme afslører, at han lige er kommet hjem fra ferie i Thailand. Han er en rigtig Korsør-dreng, born and raised, og selvom han de sidste 10 års tid ikke er kommet her så meget, fordi han ”har en dame i Høje-Taastrup”, ejer han stadig et lille sommerhus oppe ved Kelstrup Strand.

Korsør Amatør Bokseklub har hjemtaget et utal af titler, men for syv-otte år siden var der en bokser, ”der var lidt for stærk uden for ringen og endte med at blive smidt ud,” siger Johnny Antonsen. Som hævn kravlede bokseren en nat ind ad vinduet, brændte halvdelen af klubhuset ned, og en stor del af pokalerne gik tabt.

En noget yngre Johnny Antonsen i selskab med ’Super-Brian’ Nielsen.

De næste tre kvarter er der ingen kære mor for de 11 unge boksere, mens Kevin trækker dem igennem den ene udmattende øvelse efter den anden og til sidst sætter dem til at sprinte rundt mellem sandsækkene i salen i 10 minutter i træk, alle med tungen hængende ud af munden, undtagen Kevin selv, der næsten ikke kan tørre grinet af sit ansigt, her er han i sit es.

Badet i sved, da det hele er overstået, dejser 21-årige Sofie Amalie Hansen om på gulvet og må lige have lidt luft, inden hun kan fortælle, at hun træner hernede tre gange om ugen og kommer hele vejen fra Skælskør, men snart får noget kortere vej, når hun og hendes forældre flytter til Korsør. Inden hun kører hjemad, siger hun også, at det er rigtigt, at boksning hurtigt kan blive noget mandehørm, men hun er ikke den eneste kvinde i klubben, der er også tre-fire andre, og selv hvis hun var, ville det ikke være noget problem, for hun kan sagtens følge med drengene.

Et brusebad senere spreder det lille hold af boksere sig for alle vinde, og snart er kun 24-årige Ahmad el Ahmad tilbage. Han er bokseklubbens nye, store håb, der sidste år blev danmarksmester i fjervægt, og ambitionen i år er – selvfølgelig – at genvinde titlen. Han er også næsten færdiguddannet som folkeskolelærer, mangler kun den sidste eksamen på mandag og har allerede fået job på Baggesenskolen, og så er han desuden født og opvokset på Motalavej, byens sociale boligkvarter, der tidligere var på ghettolisten og er kendt i resten af Korsør som stedet, hvor alle ballademagerne bor. Men spørger man Ahmad, der har mørkt, krøllet hår og er klædt i neongrøn T-shirt og blå fodboldshorts, er det ikke hele sandheden om hans barndomskvarter – og hvis det skulle være, giver han gerne en rundvisning.

I Korsør Amatør Bokseklub er der ingen kønsopdeling. Sofie Amalie Hansen træner med gutterne.

Ahmad el Ahmad begyndte til boksning, da han var 11 år gammel og ikke vejede mere end 34 kilo. Siden er han kommet i bokseklubben hver uge, kun afbrudt af et par skadespauser på grund af en brækket kæbe og et brækket håndled.

KORSØR I TAL

14.418 indbyggere boede pr. 1. januar 2023 i Korsør. Byen tilhører Slagelse Kommune, hvor der i alt bor 79.728 mennesker.

1329 er det første år, byens navn er registreret på skrift: Corshu. Fra middelalderen findes også stavemåderne Korsøre, Korsøør og Corsøer, hvilket betyder korset på stranden.

6,7 kvadratkilometer udgør Korsør by, der består af to halvøer – Halsskov og Sydbyen – som er forbundet af Halsskov Bro.

940 ansatte var der i 2020 på Flådestation Korsør, der er byens største arbejdsplads og hjemsted for den danske flådes største skibe – de tre fregatter af Iver Huitfeldt-klassen.

Kilder: Danmarks Statistik, Trap Danmark, VisitDenmark

DAGEN EFTER, en tidlig fredag eftermiddag, sker der ikke meget i Korsørs gamle centrum, nej, faktisk sker der slet ingenting. Stille plejede her ellers ikke at være i de små gader, dengang storebæltsfærgerne stadig sejlede i land, dengang Korsør var et knudepunkt, der bandt Danmark sammen, og mindre gang i gaden blev der vist heller ikke, da ’brobisserne’ kom til for at bygge Storebæltsforbindelsen, og byen blev kendt som et sted, hvor øretæverne hang løst nede på værtshusene.

Med dens godt og vel 14.000 indbyggere er Korsør utvivlsomt for stor til at være et sted, hvor alle kender alle, men til gengæld kender stort set alle nogen, der enten har arbejdet på færgerne eller på broen, hvis ikke de har arbejdet der selv. Efter næsten 10 års byggeri åbnede togforbindelsen over Storebælt i 1997 til tonerne af Shu-bi-dua spillende på en togvogn trillende ud ad tunnellen, året efter mødte dronningen op i Krone 2 og kørte som den første over den nye Storebæltsbro i bil, ja, stor ståhej var der og endnu større forventninger til, at den nye bro ville bringe vækst og nye arbejdspladser til bæltbyerne. En undersøgelse fra Transportministeriet har anslået, at broen frem mod 2050 vil give en samfundsmæssig gevinst på i alt 380 milliarder kroner, og det er da meget godt, siger de i Korsør, men her mærker de lokale ikke meget til det: Ifølge Erhvervshus Sjælland forsvandt tværtimod 900 arbejdspladser fra byen i perioden 1999-2006, efter færgeforbindelsen lukkede, og brobisserne pakkede deres værktøjskasser og tog hjem.

Effekten af sidstnævnte kan måles direkte på antallet af værtshuse i byen, der er mere end halveret, men et af de steder, man stadig holder stand, er Torvebodegaen, hvor billardbordet i weekenderne da godt kan tiltrække lidt unge mennesker, bevares, men ellers er det stamgæsterne, man lever af. Sammen med sin mand Jan har Lene Bay Brandt-Knudsen ejet stedet siden 1984, eller også var det 1985, dengang var det en grillbar ejet af Jans far, ”men det gad Jan sgu ikke, selvom han er kok og har arbejdet både nede på Marinaen og på færgerne,” siger Lene, så i stedet åbnede de en bodega, en rigtig brun en med skilte på væggen, hvor der står ting som ”Kredit er som sex, nogle får det, andre gør ikke”, og hvor det er tilladt at ryge – selv ved pissoiret på herretoilettet er der et askebæger.

’Mutti’ har dansk pas, men er stadig tysker indeni.

På Torvebodegaen er man på fornavn med hinanden, hvis ikke man er på kælenavn, og ’Oller’ og ’Mutti’ og alle de andre, som kommer her fast og passer på hinanden, sørger for at ringe og tjekke, hvis man en dag pludselig ikke skulle møde op. Ved et af bordene sidder Lena, der er 62 år gammel og engang boede i lejligheden oven på bodegaen, det var sådan, hun begyndte at komme her omkring årtusindskiftet, og så mødte hun Brian, der sidder overfor, ”vi delte en pose Haribo”, og i dag har de været gift i 22 år.

55-årige Brian er førtidspensionist, går med krykke efter en arbejdsulykke, og når han skal rundt i byen, tager han ’spasseren’, som han kalder sin trehjulede scooter. En årrække var han mekaniker på Storebæltstunnellen, men så blev den jo færdig, og Brian blev i stedet bartender her på stedet, inden han senere blev ansat på værftet hos smede- og maskinværkstedet HRS. I 33 år er han kommet på Torvebodegaen stort set hver eneste uge, og han kan stadig huske den første gang: Det var kort tid efter, at han som nyuddannet smed var kommet til byen hjemme fra Langeland, han havde været på nattevagt i tunnellen, og da han fik fri klokken seks om morgenen, kunne han ikke sove, så han gik på torvet og fik sig en godnat-bajer.

I det modsatte hjørne af værtshuset, henne ved døren, sidder en lille, gråhåret kvinde og kæderyger. Det er Mutti, som stammer fra en tysk familie og oprindeligt er fra Sønderborg, men så flyttede hendes mor og tog hende med sig, først til Herning og videre til Ikast, inden de drog østpå og endte i Korsør. Mutti har boet her næsten altid, men kalder alligevel Sjælland for ’Djævleøen’, og hvis sandheden skal frem, er hun stadig tysker af hjertet, så når Danmark møder Tyskland i fodbold, holder hun altså med Die Mannschaft.

Mutti elsker at tale tysk, selv når hun taler dansk, kryber der et ach so og et aber doch ind hist og her, og når hun ikke sidder på sin plads på Torvebodegaen, støtter hun sig til en rollator, der er blevet nødvendig, fordi hun har brækket både lårben og ankel i et fald. Først fik hun ordineret morfin, ”men man bliver fandeme så afhængig af det lort”, så nu ryger hun en lille én en gang imellem, det tager toppen af smerterne, og da hun var på hospitalet, mødte hun en yngre læge, der sagde, at hvis det hjalp, skulle hun endelig bare blive ved. Mutti er 69, men kunne skydes til at være 20 år ældre, sådan er livet hårdt ved nogle, men hun har ikke haft det værre end de misbrugere, hun arbejdede med for Kirkens Korshær, mens hun stadig kunne, og når det hele blev lidt for meget, gik hun hjem og satte Black Sabbath på for at rense hovedet.

”Du må gerne undgå den værste dobbelthage, når du tager billeder,” siger Helle Jørnung, trofast stamkunde hos Dennis Knudsen gennem 25 år.

MIDT I DEN butiksdød, der findes i Korsør såvel som i alle andre danske provinsbyer og senest har taget livet af en kiosk og Flügger Farver ovre på Møllevangen, har en regulær kendis rykket sin forretning til byen. Sidst i november 2021 kunne korsoranerne således læse i deres ugeblade, at Dennis Knudsen, de kendtes frisør, var faldet pladask for en luksusvilla i Sydbyen og havde betalt 13 millioner kroner for 300 kvadratmeter med direkte adgang til stranden og masser af plads til hans tre små børn, og godt et halvt år senere kom så en endnu større nyhed: Den 60-årige frisør og stylist var blevet træt af at pendle, havde solgt sin salon i København og besluttet sig for at rykke House of Dennis Knudsen til Korsør. 

I dag må hans stamkunder derfor indfinde sig på Nygade 13, ikke langt fra torvet, og det er præcis, hvad Helle Jørnung har gjort denne fredag eftermiddag, klædt i sort nederdel og en top med leopardplettede ærmer. Den lyshårede kvinde ser ud til at være jævnaldrende med Knudsen, hun er kørt hele vejen fra Hareskovby nord for København, fordi ”ingen klipper ligesom Dennis”, og derfor har hun været kunde i mere end 25 år. I dag driver hun rekrutteringsbureauet Best Talent, men dengang hun først begyndte at komme i salonen i København, arbejdede hun som coach og havde hjulpet Dennis Knudsen ud af en periode med stress og angst, efter han havde festet lidt for hårdt og lidt for længe. Alt det hører dog fortiden til, Dennis Knudsen er en anden og gladere mand i dag, fortæller han, mens han står og vasker hår på dagens sidste kunde, omgivet af portrætter af stjerner som Nicole Kidman, Willem Dafoe, Yoko Ono og Tommy Hilfiger, som han alle har haft i stolen.

”Du klipper bare, som du vil, Dennis,” siger Helle med stemmen fuld af tiltro. 

”Do your worst.”

På hjørnet over for frisørsalonen har Dennis Knudsen også overtaget et lokale på 400 kvadratmeter, her holder han foredrag med titler som ’Fra Mørkhøj til Hollywood’, ’Mit liv som singlefar’ og ’Angst, misbrug & depression’, og i maj var der ladies night med 160 kvinder og et par mænd (”hvis man er singlemand, skal man tage til et af Dennis’ arrangementer,” indskyder Helle nede fra frisørstolen), hvor Dennis Knudsen hev publikum op på scenen og stylede dem på skift. Det var også i det nye lokale, at han for et par uger siden lavede det helt store udtræk til sin 60-års fødselsdag, da han inviterede hele byen til fest med rød løber og unge, olieindsmurte mænd, der serverede saltstænger, drinks, rejecocktails og frikadeller på fad – 600 stk. i alt, som frisøren selv havde stået og stegt.

I det hele taget er Dennis Knudsen fuldkommen overvældet over den modtagelse, han har fået i Korsør. Folk er så flinke, siger han, og de er glade for, at der er nogen, der sætter lidt gang i gaden. For jo, han kan da også godt se, at byen er lidt død, at der er lidt mange tomme butikslokaler, men det sker jo ikke kun i Korsør, og så er det bare skønt at se, at hans gamle kunder følger med, kommer kørende hele vejen på tværs af Sjælland.

UDEN FOR FRISØRSALONEN, midt i klipningen, lyder pludselig et ordentligt brøl. Op er rullet en slags forvokset rød legetøjsbil, en beach buggy hedder det, og i den sidder 23-årige ’Maggie’, der egentlig hedder Mathias, men hans venner har vist aldrig hørt ham omtalt ved hans rigtige navn. På ladet står en Soundboks, og lyden af bilen og musikken tiltrækker hurtigt et større sammenrend af unge mennesker ude foran Chili Pizza & Kebabhouse, primært unge mænd, men også Celina Togeskov.

Den 21-årige kvinde i grå hættetrøje og hvide, malerplettede shorts kommer fra Ishøj, det kan tydeligt høres på hendes dialekt, men i halvandet års tid har hun gået på FGU – Forberedende Grunduddannelse – i Korsør, på malerlinjen, og på sådan en fredag tager hun gerne på Mac Allister’s Pub, som alle bare kalder Bagergården, for det plejede den at hedde. Hun kunne også tage bussen hjem til Slagelse, hvor hun bor, men hun kan bedre lide at gå på bodega end på diskotek, og der er bare lidt mere hyggeligt i Korsør, synes hun og fortæller så, at de unge kalder Slagelse-Skælskør-Korsør for ’Bermudatrekanten’, fordi det er her, der er mest drama, mest ballade.

Et sted i klyngen står også 19-årige Sebastian, der arbejder med at lægge fjernvarme i byen, det er derfor, skulle man ikke have bemærket det, at halvdelen af Korsør for tiden er gravet op og fuld af orange vejpæle og sorte rør. Han har også en ven, siger han grinende, hvis knallert er tunet så meget, at det lyder som pistolskud, når han kører gennem byen (det skal vise sig ikke at være en overdrivelse, lidt senere, oppe på Halsskovbroen, da en rødsort knallert pludselig gasser op og drøner væk fra Sydbyen), og forleden gjorde larmen en ældre mand så forbandet arrig, at han stoppede vennen og truede ham med en kniv. Det lyder jo alvorligt, men ingen af de unge lader til at tage det særligt tungt, og nogle minutter senere, mens klokken runder 18, spredes gruppen igen lige så hurtigt, som den samledes.

I hverdagene mødes Brian og de andre stamgæster på Torvebodegaen. I weekenderne holder de i stedet til nede i Korsør Marineforening.

TILBAGE PÅ TORVEBODEGAEN, som timerne går, skiftes der løbende lidt ud i klientellet, Brian og Lena er smuttet, men Mutti er her endnu, og ind ad døren er kommet Allan, en midaldrende mand i lyseblå polo og med kort, gråt hår. For 10 år siden flyttede han hertil fra København, nu pendler han hver dag frem og tilbage til sit arbejde i ”en statslig institution” – nærmere ønsker han ikke at uddybe – og fredag eftermiddag, når han kommer hjem fra job, går han ned på Torvebodegaen og får sig nogle kolde og måske en lille én.

Allan har på det seneste bemærket, at de i Sjællandske, efter Helge Wedel er stoppet, har fjernet Korsør i avisens sidehoved og i stedet proppet det hele ind under Slagelse, men skulle det ske, at der kom en negativ historie, ”ja, så skal de sgu nok stadig huske at skrive Korsør”, siger Allan, der er træt af, at medierne fremhæver byen for det dårlige.

”Jeg hører tit fra mine kolleger: ’Hvorfor fa’en gider du bo helt dernede?’ Men jeg har ikke fortrudt et sekund, for hver gang jeg træder ud af toget på Korsør Station, sænker jeg skuldrene og kommer helt ned i tempo.”

Der er enighed rundt om bordene. Medierne skriver sgu ikke om andet end ballade oppe på Motalavej eller om PFAS, og så er der jo også ham, som alle udmærket ved hvem er, men som ingen må nævne ved navn, den formodede gerningsmand bag både drabet på Emilie Meng for syv år siden og kidnapningen af en 13-årig pige, som i april forsvandt ved Sorø og blev fundet ude i Svenstrup. Allan sænker stemmen, det gør de fleste i Korsør, når man spørger til sagen, mens andre vil vide, om diktafonen stadig er tændt. Man taler helst ikke om det, og alligevel gør man, i krogene, her og der, både unge og gamle, også Allan, inden han ringer med klokken og giver en omgang til alle, inklusive Erling, der sidder ved siden af på sin faste plads ved bordet tættest på baren. Han har seks-syv minutters gang herhen ”og nogle gange lidt længere hjem, især hvis der har været Underberg på bordet,” siger han, så der grines højt, stemningen letter igen, og kun Allan bevarer alvoren, i hvert fald delvist, da han vender sig om og kigger direkte på mig, mens vi siger farvel:

”Skriv nu noget godt om Korsør, ikke?”

EN GOD HISTORIE om Korsør ønsker de sig også ovre på Halsskovsiden, hvor hverken afbrændingsforbud eller en lukket mole kan forhindre wakeboard-foreningen Korsør Cable Park i at fejre sankthans på ’Fake Jamaica’, som er det kælenavn, de har givet den gamle færgehavn. Ved en lille hjemmebygget badebro, hvorfra kabelbanen løber ud i vandet, er 30-40 mennesker samlet om vandsport, grill og en fladskærm, der viser bål i mangel af bedre, og mens deres niårige søn drøner rundt i våddragt, står ægteparret Rasmus og Cat og ser smilende til. De har begge boet i Korsør hele deres liv, bortset fra to år, hvor Cat var i Hjørring med noget uddannelse, de kan spore deres familier fem og seks generationer tilbage i byen, og heller ikke de forstår, at det altid er kedelige overskrifter, de kan læse om deres by. Hvorfor ikke skrive noget om picnickoncerterne, spørger Cat, som i øvrigt ikke mener, at det er noget nyt, det med de negative historier.

”Korsør har altid været stemplet,” siger hun. 

”Da jeg var ung i 90’erne, talte man om, at det var den by i Danmark med mest kriminalitet per indbygger.”

Men Cat og Rasmus er stolte af deres by, og de kan fortælle alle de gode anekdoter, for eksempel at Kim Larsen som ung var lærer ude på Tårnborgskolen, og at det var på turene til og fra byen, at han fandt inspiration til ’Blaffersangen’, der begynder med linjerne: ”Jeg går ad vejen mod Korsør / En tidlig fredag aften.” De kan også fortælle, at Korsør har verdens ældste fungerende biograf – som i hele verden – og selvom der var nogle i Polen, eller også var det i Litauen, som en overgang påstod, at deres er ældre, er det for længst blevet tilbagevist. Kort sagt kunne Cat og Rasmus ikke forestille sig at bo andre steder end her, og da slet ikke i København, for de vil ikke undvære naturen og vandet og sammenholdet i Korsør. De var også med, dengang hundredvis af frivillige korsoranere iværksatte en omfattende eftersøgning efter Emilie Meng, helt fra Jylland kom en af Rasmus’ venner for at hjælpe, opdelt i hold ledte de i dagevis, men forgæves, og så måtte de lære at leve med det, efterhånden, indtil den formodede gerningsmand i april blev arresteret.

”Man prøvede jo ellers at glemme det lidt,” siger Rasmus, og det er da heller ikke det, der skal fylde i aften. Stemningen er god, der er pølser på grillen, om lidt er der båltale og sang, og i vandet leger børnene, mens solen langsomt er ved at kravle ned bag Storebæltsbroen.

DET ER SYV ÅR siden, alligevel hænger sagen stadig over byen som en skygge. Ved firetiden om morgenen søndag den 10. juli 2016 stod tre unge kvinder af toget på Korsør Station efter en bytur i Slagelse, fra stationen havde de bestilt en taxa, men mens to af kvinderne satte sig ind i bilen, valgte 17-årige Emilie Meng i stedet at gå de 3,5 kilometer alene hjem til sine forældre. Hvad der helt præcis skete, efter de sagde farvel, er der stadig ingen andre end gerningsmanden, der med sikkerhed ved, men det blev sidste gang, at veninderne – og nogen andre i Korsør – så Emilie Meng i live.

Senere samme morgen landede Helge Wedel i Kastrup Lufthavn med sin familie, hjemvendt fra en uges ferie i Grækenland, og sad bag rattet i bilen på vej ud af lufthavnen, da han blev ringet op af en kilde, som tippede ham om to historier i prioriteret rækkefølge. Den ene kunne han bekræfte ved selvsyn, mens han kørte ind i Korsør: at der var udbrudt brand på den gamle Basta Låsefabrik ude ved Møllevangen, og skulle man være i tvivl, kunne man bare kigge op og se, at himlen var sort af røg. Den anden historie var, at en ung kvinde ikke var mødt op til kor nede i Sankt Povls Kirke, tilsyneladende forsvundet, men de første timer tog ingen andre end familien sig videre af det, heller ikke politiet.

Selv havde Helge en uge tilbage af sin ferie og lod kollegerne på avisen tage sig af begge dele, men da han mødte på arbejde otte dage senere, var ­Emilie Mengs forsvinden gået fra en lille notits til breaking news. Politiet ledte med hunde, dykkere og helikopter efter den 17-årige gymnasieelev, og flere hundrede frivillige finkæmmede byen, strandene og de omkringliggende skove. En af de første artikler, Helge skrev, handlede om, at politiets efterforskning var ferieramt, i alt er det blevet til flere hundrede hi­storier om sagen, og på grund af sit omfattende kildenetværk i byen var Helge ofte først, vidste, hvor og hvornår politiet rykkede ud, og så stod han der, klar til at stille spørgsmål, men for det meste uden svar.

”Til sidst blev det fast rutine,” fortæller Helge, ”at jeg ringede til Søren Ravn (efterforskningsleder i sagen, red.) og sagde: ’Du har nogle folk ude at grave på Motalavej, kan du bekræfte, at det er Emilies taske, de leder efter?’ Hvortil han svarede: ’Helge, hold nu op, det ved du godt, at jeg ikke kan.’”

Der skulle gå seks måneder, før en hundelufter fra Borup nær Køge juleaftensdag fandt et lig i en sø ved Regnemarks Bakke, mere end 60 kilometer fra Korsør. Retsmedicinske undersøgelser fastslog, at der var tale om Emilie Meng, at hun var blevet dræbt og efterladt i søen, og siden er det kommet frem, at politiet i efterforskningen begik en række alvorlige fejltrin, fordi man til at begynde med slet ikke betragtede hendes forsvinden som en kriminalsag. 

Måske var det belært af disse fejl, bemærker Helge, at man gik anderledes hastigt til værks, da en 13-årig pige 15. april i år forsvandt fra Kirkerup ved Slagelse, netop som hun var blevet færdig med sin avisrute. En omfattende eftersøgning blev iværksat, og allerede dagen efter havde politiet lokaliseret en adresse i Svenstrup, hvor de anholdt en 32-årig mand og fandt den 13-årige pige i live. På adressen beslaglagde politiet desuden en Hyundai i30 magen til den, man havde efterlyst i sagen om Emilie Meng, og 26. april blev den 32-årige sigtet for både frihedsberøvelse og voldtægt af den 13-årige samt for mordet på Emilie Meng og yderligere et voldtægtsforsøg på en 15-årig pige i Sorø. Den 32-årige nægter sig skyldig og afventer i skrivende stund sin retssag.

KORSØR I TAL

254 meter høje er pylonerne på Storebæltsbroen, som er et af de højeste punkter i Danmark.

10 år tog det at bygge hele Storebæltsforbindelsen, hvis anlægsarbejde begyndte i 1988 og sluttede i 1998.

16 kilometer skal man tilbagelægge i bil for at komme fra Korsør til Slagelse. Der er 13 kilometer til Skælskør og 98 kilometer til København.

1908 var året, hvor Korsør Biograf Teater åbnede dørene for første gang. I dag er det verdens ældste fungerende biograf.

Kilder: Danmarks Statistik, storebaelt.dk, Trap Danmark, VisitDenmark

Storebæltsbroen vedligeholdes løbende via pletmaling af rustpletter, indtil hele broen på et tidspunkt skal males over.

DEN SOMMER Emilie Meng forsvandt, gik Ida Lomholt Wismann ud af 3. g på Slagelse Gymnasium. Den 27-årige TV 2-journalist husker, at hun i tiden efter bortførelsen ikke turde gå alene hjem om natten, og at hendes forældre i øvrigt ikke ville lade hende, selv hvis hun gjorde, for alle var bange for, at det, der var sket for Emilie, også kunne ske for andre.

”Selv den dag i dag får jeg stadig ikke lov til at tage toget fra Korsør Station om aftenen, uden at nogen, jeg kender, følger mig helt ned på perronen og bliver stående, indtil toget er kørt,” siger Ida, der er født og opvokset i Slagelse, men kommet meget i Korsør, og som tidligere på året stod bag en dokumentar på TV 2 om Emilie Meng-sagen med udgangspunkt i hendes eget, perifere bekendtskab med den 32-årige mand. Ifølge hende var det ”et sår, der blev revet op”, ikke kun for Korsør, men hele egnen, da den 13-årige pige blev kidnappet i april, og for hendes eget vedkommende blev hun mindet om den sommer i 2016, der skulle have været fri for bekymringer, fyldt med studenterfester og solopgange, men som i stedet blev en sommer fuld af nervøsitet, rygter og forældre, som insisterede på at hente og bringe overalt. 

For nogle måneder siden, da Ida var hjemme for at interviewe kilder til TV 2-dokumentaren, mødte hun mennesker, heriblandt Emilie Mengs mor, for hvem alle de dårlige minder pludselig var væltet frem igen. Nu håber de bare, fortalte de, at det endelig, langt om længe, er lykkedes politiet at finde den skyldige. Først da kan helingen for alvor begynde.

SOMMERFERIEN ER GÅET, forsommer er blevet til sensommer, og oppe på Motalavej, der tager sit udspring i en rundkørsel, hvor også bokseklubben ligger, har børnene fået fri fra skole og begyndt at pible ud mellem boligblokkene. Rundt om et sving nede midt på vejen ligger den lokale moské, og overfor, bag et sort metalhegn, ligger også Korsør Nærpoliti, en ny, lokal politistation, der åbnede i august 2022 med både besøg af justitsministeren og et mål om større tryghed for borgerne i kvarteret, som i mange år har været plaget af uro og kriminalitet. I landsdækkende medier har man kunnet følge med i historier om sammenstød mellem politiet og unge bandemedlemmer, om en bitter fejde mellem to lokale klaner, der har ført til masseslagsmål, knivstikkerier og skudepisoder, men lige denne mandag eftermiddag er det svært at få øje på, hvor balladen skulle komme fra, i hvert fald ikke nede fra Kvarterhuset, områdets kommunale forsamlingshus, hvor tre kvinder i løse gevandter har samlet sig rundt om et bord.

Hver anden fredag mødes medlemmerne af Kvindeforum Motalavej, hvis medlemstal gennem årene har svinget fra nogle og 20 til 50 kvinder, der drikker kaffe, snakker om stort og småt, holder sammenskudsgilde og arrangerer foredrag og udflugter. Foreningen blev stiftet for 12 år siden, forkvinde Aicha Tifroute har været med hele vejen, og det er her i lokalerne, hun har mødt og er blevet veninder med Majedeh Rahim og Batul Salah og med Nabila El-Ali, som også skulle være dukket op, hvis altså ikke hun var blevet forsinket på vej hjem fra sit arbejde som læge på Holbæk Sygehus. De fortæller, at mange kvinder på Motalavej ikke har det store sociale netværk uden for familien, og selvom nogle til gengæld har store familier, både fætre, kusiner, onkler og tanter i kvarteret, er der andre som for eksempel Aicha og Batul, der kun har deres mænd og deres børn og måske føler sig lidt ensomme. I Kvindeforum Motalavej kan man som kvinde finde frirum, gode råd, en ny opskrift eller et nyt bekendtskab, og går man og tror, at det bare er en lukket klub for ikke-etnisk danske kvinder, tager man fejl, alle er velkomne, også dem fra andre dele af Korsør.

Desværre kommer der ikke så mange udefra, faktisk slet ikke nogen, heller ikke når de inviterer resten af byen til loppemarked, laver opslag på Facebook og hænger sedler op nede i gågaden. Men hvis Muhammed ikke kan lokke bjerget til sig, må Muhammed gå til bjerget, og derfor har kvinderne besluttet, at det næste loppemarked skal foregå nede i byen.

Fra venstre: Nabila El-Ali, Aicha Tifroute, Majedeh Raim og Batul Salah på Motalavej. Ifølge Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi er antallet af straffelovsanmeldelser i kvarteret faldende, og i Justitsministeriets store tryghedsundersøgelse fra 2022 svarede 74,8 procent af borgerne på Motalavej, at de følte sig trygge – en stigning fra 68,9 procent året før.

I MELLEMTIDEN, oppe ved rundkørslen, har Ahmad el Ahmad skiftet sportstøj og boksehandsker ud med hvid hørskjorte, beigefarvede bukser og Birkenstock-sandaler og parkeret sin bil henne bag Lidl. Han har lige fået fri fra sit nye job på Baggesenskolen, og selvom det er flere år siden, han flyttede fra Motalavej til en lille ejerlejlighed ude ved byens svømmehal, er det tydeligt, at han stadig er på hjemmebane, ude af stand til at gå ret langt, uden at der er nogen, der skal hilses på eller vinkes til. Vi passerer nummer 68, hvor hans barndomshjem plejede at ligge, i dag er det og flere andre opgange revet ned og erstattet af nyere, lavere byggeri, men ellers siger han, at Motalavej ligner sig selv med gule mursten og beton og altaner med skydevinduer.

Ahmad kender historierne om klanfejden, ja, han tilhører selv en af de to stridende familier, men alligevel har han svært ved at forklare, hvad balladen egentlig går ud på. Han er ikke sikker på, at der overhovedet er nogen, som længere kan huske det, og han har i øvrigt ikke selv været involveret, holdt sig ude af det, men helt kort fortalt er det vist noget med, at fjendskabet stammer tilbage fra en flygtningelejr i Libanon i 80’erne. Fra Libanon til Danmark kom hans forældre også, efter de var flygtet fra Palæstina, og bosatte sig i Korsør, fik fem børn, hvoraf Ahmad er det mellemste. Hans mor gik derhjemme, mens faren transporterede blodprøver rundt mellem hospitaler på Sjælland, boksede med Brian Nielsen og de andre nede i bokseklubben, men siden fik han dårlig ryg, og i dag er han førtidspensionist.

Det var en ”virkelig dårlig dansklærer”, der i 9. klasse inspirerede Ahmad til selv at blive folkeskolelærer: ”Jeg ville være alt det, hun ikke var,” siger han.

På papiret er Ahmad nok en af dem, man ville fremhæve som en positiv integrationshistorie i Korsør, men han er langtfra den eneste, siger han og giver sig til at fortælle om gamle klassekammerater, der læser på universitetet, medicin og jura, mens andre igen er blevet sygeplejersker eller er taget på pædagogseminariet. Og ja, så er der også dem, som begynder at sælge lidt nede på gaden, som kommer op at slås, stikker med kniv og ender i fængsel, men det er måske fem procent, så hvorfor skal de fylde det hele, når snakken falder på Motalavej?

Ahmad husker dem, fra da han var yngre, vennerne, der pludselig fik penge mellem hænderne, nyt tøj, ny Mercedes og råd til at gå på dyr restaurant, alt imens han selv gik på gymnasiet og fik hjemmeboende SU. Han erkender, at det var fristende, de hurtige penge, der aldrig var mere end et opkald væk – ”ærligt, hvem kan sige andet?” – og havde han ikke lyttet til sine forældre, fået den mentale styrke og disciplinen med sig fra bokseklubben, hvem ved, om det så var gået anderledes, sådan som det gjorde for hans storebror. I folkeskolen var han i hvert fald ikke nem at trænge igennem til, det lægger han ikke skjul på, men var han og rødderne blevet mødt med større forståelse og ikke bare opgivet og stemplet som ballademagere, var der måske lidt flere af dem, som var endt med diplomer i stedet for domme. Det husker han sig selv og sine kolleger på, når han i dag møder andre utilpassede børn som lærer på Baggesenskolen: at der ofte er både en forklaring og et menneske bag, og at en ”dårlig” adresse ikke behøver at føre til et dårligt liv.

Heller ikke selv om den adresse er Motalavej i Korsør.

Tags: ,

SE MERE