Spildt kaffe, fyldte toiletter og tomme dieseltanke. Hop med på vognen, og giv den lidt kærlighed i et af DSB’s klargøringscentre, så togpersonalet igen kan byde kunderne velkommen om bord.
Tekst:Eline Kedishe Østergaard FrankIllustration:Rasmus Buhl

ET FLOT YDRE

Personalet har to timer til at udføre flere opgaver. Først bliver toget kørt i vaskehal for at komme af med snavs og støv. Lokomotivføreren vælger et vaskeprogram baseret på, hvilken slags tog der skal vaskes, og kører langsomt toget igennem.

TID TIL EN PAUSE

Hver gang et tog når sin endestation, tages det ud af drift for at blive klargjort, inden det igen kommer ud at køre på skinnerne. I Kastrup ligger et af DSB’s i alt fire klargøringscentre, hvor 150 medarbejdere i gennemsnit klargør 40 tog om dagen.

FOR EN SIKKERHEDS SKYLD

Imens toget får nye forsyninger, gør rengøringspersonale toget rent indeni, og lige så snart toget er rent og optanket, bliver det kørt til et opstillingsspor, hvor den indvendige sikkerhed bliver gennemtjekket, inden det er klar til at medtage passagerer igen. Er der for eksempel nødhammer og førstehjælpskasse i toget? Hvis der opdages mere alvorlige fejl på toget, bliver det taget ud af drift og sendt på værksted.

Ud med lortet. Slange til tømning af toiletter.

TANKENS KRAFT

Der bliver fyldt ny diesel på toget, toiletterne bliver tømt, og der bliver fyldt nyt vand på. På klargøringscentret bliver der dagligt fyldt mellem 50.000 og 65.000 liter diesel på togene, mens der bliver fyldt cirka 150 liter vand på pr. vandtank. Det svarer til omkring 6.898.500 liter vand om året eller nok til at fylde næsten ti svømmebassiner. Om nødvendigt bliver der også fyldt ny sprinkler-væske på. Derudover bliver automaterne fyldt op med sodavand og slik. Lokomotivføreren går igennem toget og tjekker, om lyset og andre tekniske funktioner virker, som de skal.

Tags: ,

SE MERE