MØD MUREN
Bunkeren i Hamborgs Feldstrasse blev bygget som værn mod allieret luftskyts. Efter krigen overvejede man at fjerne den 75 meter brede og 35 meter høje betongigant, der ligger i Sankt Pauli-kvarteret, men frygtede, at sprængstoffet, der skulle bruges til at vælte den, også ville få de omkringliggende bygninger til at smuldre. Siden rykkede kreative erhverv og natteliv ind bag de tre en halv meter tykke mure, og efter fem års byggeri åbnede Feldstrasse-bunkeren denne sommer i en helt ny, forgrønnet version med 20 ekstra meter tilføjet i højden og et frodigt udvalg af gastronomi, hoteldrift, musik samt et museum om den mørkere del af bunkerens historie.
Læs mere på hamburgbunker.com
ØRET TIL JORDEN
Ud på tur, aldrig sur, siger nordmændene. Men måske bliver smilet endnu bredere med den rette musik, for eksempel Carl Nielsens, som nu er blevet knyttet til en stribe fynske landskaber mellem Odense og Faaborg på 12 ruter, der tilsammen udgør Carl Nielsens Camino. Lydvandringen på i alt 120 kilometer er blevet til gennem 34 nyindspilninger af Carl Nielsen og efter interview med mere end 50 lokale fynboer og Nielsen-eksperter. Prøv for eksempel seks kilometers typisk fynsk husmandslandskab fra Freltofte Fælled til Nørre Lyndelse Kirke med ’Tågen letter’ i hovedtelefonerne, og hør om kompositionens blodige baggrund.
Download appen Useeum, og lyt gratis til Carl Nielsens Camino.
STAYCATION
Du kender muligvis Martin Schwartz for hans minutiøst tegnede, collageagtige plakater med den mest ikoniske arkitektur fra København og andre europæiske storbyer. Nu har den omhygge-lige illustrator rettet blikket mod monumenter, palæer og langt mere ydmyge bygninger rundtomkring i vores eget lille land – fra Amalienborg og nu nedbrændte Børsen over fiskepakhuse i Skagen og en pølsevogn i Slagelse til en diskret stationsbygning i Fruens Bøge. Nyd det hele og meget mere hjemme fra lænestolen med bogen ’Danmark i detaljen’, der tillige er en malebog for alle med tålmodighed og sirlig tuschføring.
Udkommer i oktober på Grønningen 1.
BÅL OG BRAND
Mange fakta omkring hekseprocesserne i 1600-tallets Danmark er dunkle, men vi ved, at Christian IV personligt involverede sig i sagerne mod Maren Splids, Christenze Kruckow og Maren Ringsbjerg, som han fik til Københavns Slot, hvor de blev dømt for trolddom. Slottet står ikke længere, men ruinerne findes under Christiansborg Slot, og her kan du for tiden opleve en udstilling om de tre kvinder og den frygtelige død, de mødte. Scenograf Ditte Marie Walter Tygesen og museet HEX! i Ribe har været indover, og Bodil Jørgensen, Merete Mærkedahl og Vigga Bro lægger stemmer til.
’Magt & magi – Dømt som heks på kongens slot’ løber frem til 27. april 2025.
SSSH!
Brug for ekstra ro mellem ørerne? Kunsten i Aalborg inviterer på udvalgte tidspunkter igennem efteråret sine gæster til at opleve museet med telefonen på lydløs og tasker, jakker, sko og samtaler parkeret i garderoben. Brug for eksempel stilletimerne til at fordybe dig i værker af senegalesiske Omar Victor Diop, ungarsk-danske Orsolya Bagala eller helt danske Esben Weile Kjær, og gem diskussionen til bagefter.
Prøv Silent Hour mellem 9:00 og 10:00 første søndag i oktober, november og december.