LIVET I ET PAR PUMA-SKO
Otto Brandenburgs talent var lige så stort som hans livsappetit. Balancen kneb det med, men det gør bare historien om maskinmesterlærlingen fra Nørrebro – der blev københavnsmester i letweltervægtsboksning og charmerede sig til toppen af Showbusinessdanmark og et liv med masser af røg og drinks – så meget desto bedre. I den musikalske teaterforestilling ’Tilløkke Otto’ er det skuespiller Jesper Lohmann, der lægger krop og stemme til en hyldest af det forslåede, folkekære koryfæ.
På Folketeatret fra 19. februar. Derefter på turné rundt i landet.
FYR DEN AF I VINTERFERIEN
8.-16. februar er der mulighed for en hyggelig og nostalgisk tur på Danmarks Jernbanemuseums egen strækning med damplokomotivet K 563 fra 1899. Lokomotivet er opvarmet, hver tur varer cirka 10 minutter, og kørslen er inkluderet i entrébilletten. Der fløjtes til afgang hver halve time i tidsrummet 10.30-15.30, dog ikke klokken 12.30, hvor lokomotivfører og fyrbøder holder frokostpause.
Læs mere om aktiviteterne på jernbanemuseet.dk.
UTROLIG BEBOELIG
De, der har forsøgt at brande Aalborg som Nordens Paris, er galt afmarcheret. Nordens Bordeaux er mere rammende, hvis man skal tro en opgørelse fra Monocle. Det internationale magasin har placeret begge byer på en liste over verdens 25 bedste småbyer. Ifølge Monocle søger mange disse år mod mindre byer, blandt andet fordi priserne i storbyerne er blevet for høje. Kongen af småbyerne er schweiziske Lausanne, der topper listen i kraft af globalt udsyn, god infrastruktur, mange arbejdspladser og storslået natur. Aalborg kommer ind på en ærefuld 20.-plads, lige mellem Bath og Wiesbaden, og får ros for cykelstier og renoveret havnefront, men trænger ifølge Monocle til bedre flyforbindelser.
Se hele listen på monocle.com/magazine/the-forecast/2020/small-packages/
SKØNNE OVERFLØDIGHEDER
Den er ikke af typen, man glemmer i baren eller forlægger i en inderlomme, denne lighter, der tilhører prinsesse Benedikte, og som nu kan ses på Amalienborgmuseet. Sammen med et diamantbesat cigaretetui, et drikkekar med Elefantorden-hank, en broche fra kroningen af zar Nikolaj II (søn af kejserinde Dagmar) og en række andre guldsmederier udgør ægget den nye permanente udstilling kaldet Fabergékammeret, der har fokus på båndet mellem de danske og russiske monarkier.
Åbner 7. februar.
TOPPEN AF DANMARK
Anna Brøndum blev født i 1859 som datter af værtsparret på Brøndums Gæstgiveri i Skagen, hvor det vrimlede med skønånder såsom Georg Brandes, Holger Drachmann og maleren Michael Ancher. Gæstgiverdatteren blev fru Ancher, da de to blev gift i 1880. Samme år, længe inden kvinder havde adgang til Kunstakademiet, debuterede hun på Charlottenborg, og i dag er hun kendt som en af de mest fremtrædende af skagensmalerne. Nu slår Statens Museum for Kunst et slag for, at hun var større end Skagen, og at talentet rækker til europæisk anerkendelse. Den største Anna Ancher-udstilling nogensinde præsenterer omkring 150 malerier og pasteller samt 30 tegninger.
8. februar – 24. maj på SMK og 13. juni – 18. oktober på Skagens Museum.
STORMFULDT FORHOLD
Et kærlighedsdrama sat i årene op til Grevens Fejde og reformationen kunne lyde som en tør historiebeskøjt, men Vendsyssel Teater lover evigsaftig scenekunst med historien om den fraskilte adelskvinde Elsebeth (Elisabeth) Gyldenstjerne og hendes slægtning biskop Stygge Krumpen (fornavnet lyder effektfuldt i dag, men er bare en variation af Stig). Maria Helleberg skildrede den forbudte lidenskab mellem adelsfruen og det kirkelige overhoved, der egentlig burde have levet i cølibat, i ’Stormene’ fra 2017, og bestsellerforfatteren har selv været med til at forvandle sin roman til forestillingen af samme navn.
20. februar – 28. marts.