TIDENS TÆNDRØR
Togdriften ændrede vores infrastruktur fundamentalt i 1800-tallet, hvor stationsbyer skød op i hundredvis. Men 1900-tallet var først og fremmest bilismens. Nogle så den ny livsform som en farlig, primitiv kult, hvor søndagens bilvask afløste gudstjenesten. Andre så friheden på fire hjul som selveste fremskridtets symbol. Uanset hvilken holdning man indtager, er bilerne kommet for at blive. Så hvorfor ikke tage et nærmere feriekig på den kultur, som vi ruller videre på i dag, med litteraturhistoriker Martin Zerlangs rigt illustrerede sofabordsværk ’Danmark set gennem en bilrude’? Bogen følger den danske bilismes historie fra de første dristige køreture til nutidens diskussioner om grønne og førerløse biler.
Er udkommet på Gads Forlag.
GUL FEBER
Tour de France bliver transmitteret i 190 lande. Kamerafolk på pletten og kommentatorer med superlativer på tungen har deres andel i den verdensomspændende succes. Men også mytologien tæller med, når vi hvert år på denne tid skriger os varme i kinderne, mens trikotklædte kroppe kæmper på asfalten. Når etapeløbet kører, får minderne et rerun på nethinden, der bare gør oplevelsen endnu mere emotionel. Eurosports kommentator Bastian Emil Goldschmidt har cykling i blodet, og med sin litterære debut ’Fremad’ forsøger han at smitte endnu flere med fortællingerne om Coppi, Fignon, Rasmussen og andre sammenbidte pedalfightere.
Er udkommet på Strandberg Publishing. Tour de France slutter i Paris 18. juli.
SIKKER HAVN
Du har sippet espresso, hoppet i sundet og tjekket nybyggeri. Så er det tid at fortsætte udforskningen af Nordhavn. Området nord for Århusgadekvarteret byder på pittoresk københavnerklondike i Skudehavnen og hvisken fra verdenshavene ved Oceankaj Cruise Terminal. Bemærk også Unicefs verdenslager, som er globalt knudepunkt for COVID-19-vacciner. Unicef, der er specialiseret i at sende nødhjælp til verdens børn, er med i vaccinealliancen COVAX, der har en målsætning om at levere to milliarder vacciner til den voksne befolkning i verdens lav- og mellemindkomstlande inden for 2021. Størstedelen fra Nordhavn.
NORD OG SYD
Under den spanske borgerkrig kom Cristobalina på børnehjem i en periode, mens hendes mor var syg. Da moren blev rask, og krigen tillod hende at hente sin datter, var Cristobalina imidlertid uden familiens viden blevet bortadopteret til en norsk nødhjælpsarbejder. Som voksen blev Cristobalina gift med en dansk mand, og hun genså først sin tabte spanske familie i 1962, efter at hun ved et mærkeligt sammentræf på Færøerne mødte en notar fra sin fødeegn. På Statens Museum for Kunsts nordjyske udpost SMK Thy kan du opleve Cristobalinas historie gennem hendes datter, danske Eva Kochs, videoværk ’Villar’.
Udstillingen ’VILLAR en face’ viser nye og ældre videoværker af Eva Koch frem til 24. oktober.
ROADMOVIE
Da pandemien sidste år afbrød opholdet på Den Europæiske Filmhøjskole, fandt tre af eleverne på et alternativ. De startede deres egen mobile filmskole, Film-Ekspressen, med sig selv som undervisere. Med et tilskud fra en coronapulje og en håndfuld Orange-billetter brugte de sommeren på at rejse på kryds og tværs af landet og undervise børn og unge i at lave kortfilm på mobiltelefonen ud fra simple, gode ideer. Denne sommer drager de på danmarksturné endnu en gang.
Læs mere på filmekspressen.dk
BOLD PÅ HJERNEN
Mens kontinentet griner, gruer og gisper i takt med, at deres landshold sparker kugler i kassen eller bliver sparket ud af EM, behandler udstillingen ’Fodbold i 5 dimensioner’ fodboldspillets historiske, menneskelige, strategiske, matematiske og videnskabelige dimensioner. Det er tidligere fodboldspiller (fire U17-landskampe) og nuværende astronom og astrofysiker Søren Meibom, der går kunstnerisk til bolden gennem tegning, maleri og collage.
Frederiksborgmuseet frem til 8. august.
HJEM TIL EVENTYRENE
H.C. Andersen kom som bekendt til verden i Odense. Nu har han fået et nyt, rummeligt hus i tillæg til de gamle, mere ydmyge lokaler i fødehjemmet i Hans Jensens Stræde og barndomshjemmet i Munkemøllestræde. Det nyåbnede H.C. Andersens Hus strækker sig – udendørs og indendørs – over tilsammen 12.600 kvadratmeter. Museet er tegnet af den japanske arkitekt Kengo Kuma og tænkt som en totalkunstnerisk oplevelse, hvor både arkitektur, have og udstilling bringer den besøgende længere ind i forfatterens eventyrlige univers.
Delvist åbnet 31. juni. Åbner helt hen over sommeren.