SMILET VENDER TILBAGE
Sidste år måtte man i Aarhus aflyse den berømte festuge, men i år er Nordens største kulturfestival tilbage i sin 27. udgave. Deltag i festen ved at gå en såkaldt audio storywalk på Aarhus Universitetshospital, hvor nogle af stemmerne blandt de i alt 12.000 AUH-medarbejdere fortæller om deres arbejde. Tjek også den japanske lyskunstner Masamichi Shimadas hypnotisk-blå sommerfugle over åen i værket ’Butterfly Effect’. Eller hvad med en dansende og skulpturel vandring gennem Midtbyen skabt i samarbejde mellem koreograf Nønne Mai Svalholm og modeskaber og kunstner Henrik Vibskov – betitlet ’Big Bang – Collective Matter’.
Indtil 5. september 2021. Se hele programmet på aarhusfestuge.dk
HVAD SKAL MAN STELLE OP?
Hører du til de loppetorvsgængere, der får hjertebanken, prutteiver og kløe i mobilepay-fingeren ved synet af en Confetti-middagstallerken i okseblod? Og kan du ikke nænne at sætte din afdøde grandtantes mågestel på Den Blå Avis, selv om dine skabe allerede flyder over med service, og det er tre år siden, du holdt et middagsselskab? Det er hårdt at være samler, men her er måske løsningen: Køb designskribent Lars Hedebo Olsens nye værk om 20 ikoniske stel, fra Flora Danica til Ildpot, og bliv klogere på den danske tradition for porcelæn, fajance og stentøj. Og husk så at nøjes med at læse om skønhederne.
’Danske stel – Fra blå blomster til grove glasurer’ er udkommet hos Strandberg Publishing
LIVETS VENTESAL
Neonen er forandret, butiksfacaderne og bænkene ligeså. Men én ting har ikke ændret sig, siden Chresten Kruchov knipsede dette hverdagsmotiv en sommerdag i 1969: Københavns Hovedbanegård er stadig et sted, hvor Gud og hvermand hænger ud og venter på, at tiden går. ”Jeg blev suget ind i den store banegårdshal,” skriver fotografen, der stak hovedet ind for at lave et par enkelte skud til en gadefotografi-serie af København, men endte med at komme igen de næste to uger for at dokumentere livet i landets trafikale knudepunkt. Nu har han udgivet de bedste af billederne i bogen ’Københavns Hovedbanegård 1969’.
Find den på saxo.com
DAGEN DERPÅ
Indtil den dag var verden om end ikke uskyldig, så dog håbefuld. Indtil den dag levede globaliseringens optimisme endnu. Efter den dag kom terror og trusselsbilleder til at ændre vores verdenssyn, vaner og vilkår fundamentalt. I dag, 20 år senere, er terrortruslen for eksempel fuldstændig indgroet i det at stige på et fly. I anledning af årsdagen for 11. september viser Odense Teater forestillingen ’Terror/is/me’, der gennem en strøm af virkelige beretninger fra den skæbnesvangre dag vil have vores frygt og fordomme i tale. Skrevet til lejligheden af forfatter og podcastskaber Sigurd Hartkorn Plaetner og iscenesat af Reumert-vindende Sargun Oshana.
11. september – 1. oktober.
ET LANGT OG FATTIGT LIV
Hermann kom til verden i København i 1860’erne, voksede op i hovedstadens slum og levede i dyb armod. Når livet med druk, tyveri og tiggeri blev for hårdt, blev fattiggården i Svendborg hans andet hjem. Men når verden udenfor atter trak, flygtede Hermann igen og igen, sidste gang som 89-årig. Hermann, hvis efternavn er censureret af arkivloven, døde på fattiggården som 93-årig. Her er han fotograferet med forstanderens datter, og resten af året kan du blive klogere på hans og seks af hans fattige søskendes liv på Danmarks Forsorgsmuseum under Svendborg Museum.
’Syv fattige børn’ kan ses frem til 19. december 2021.