Vi har samlet januars bedste kulturnyheder.
Tekst:RedaktionenFoto:LEGO House

BLOX POPULI

Danmarks bedste kulturtilbud findes hverken på Det Kongelige Teater, Louisiana eller i Roskilde Domkirke. Nej, du skal til LEGO House i Billund for at besøge toppen af dansk kultur. I hvert fald ifølge Google Maps, hvor det Bjarke Ingels-tegnede oplevelseshus fuld af klodser får en gennemsnitskarakter på 4,76 ud af 5 i brugernes vurderinger. Efter den brede anmelderskares dom følger Frederiksborg Nationalhistorisk Museum (4,69 point) og Moesgaard Museum (4,66 point) lige i hælene.

SE LYSET

I efterkrigstidens Californien lod en række kunstnere sig begejstre af de udtryksmæssige muligheder, som glasfiber, epoxy, tonet glas og andre industrielle materialer frembød. Nogle indgik endda direkte samarbejder med rumindustrien og forskere fra University of California og skabte værker på kanten af, hvad man dengang opfattede som kunst. I dag er værker af gruppen, der blev kendt under samlebetegnelsen Light and Space, stærkt eftertragtede. Og ringer navnet ikke lige en klokke, gør Olafur Eliasson og Jeppe Hein måske – begge kunstnere, der bekender sig til arven fra Light and Space-bevægelsen. Vil du forstå slægtskabet, så besøg den største udstilling nogensinde på europæisk grund af både ældre og yngre lysmagere, som for tiden kan opleves i København.

Copenhagen Contemporary frem til 4. september.

SKUDT PÅ ISEN

Fotograf, biolog og naturforsker Carsten Egevang er kommet i Grønland igennem tre årtier og har blandt andet arbejdet for Grønlands Institut for Naturressourcer. Hans seneste bog inkluderer billeder fra årene 2004-21 og fokuserer blandt andet på fangerlivet, som han mener fortjener mere opmærksomhed. Fotografen ser kulturen som mere end en måde at få mad på bordet. Den er, i hans optik, selve livsnerven til en stærk og stolt identitet under Arktis’ barske livsvilkår.

’Greenland Unseen’ er udkommet på Carsten Egevangs forlag Alle alle Publishing.

ALT KAN SKE I MØRKET

Et teaterstykke om offentlighedsloven … kunne måske lyde lidt tørt. Men vent nu lidt: Året er 2068, Mette Frederiksen er stadig statsminister, selv om ingen har set hende i 30 år, en journalist farer vild på Christiansborgs mørke gange og i juraens tåger, og på gadeplan ulmer et oprør. Ina-Miriam Rosenbaum, der tidligere har lavet forestillinger om salget af DONG og Irak-krigen, har instrueret den politiske fremtidskomedie, og Kristian Halken har skrevet teksten, der måske ender med at få dig til at interessere dig for offentlighedsloven.

Teatret Svalegangen, Aarhus, 22. januar – 5. februar.

DYK NED I EN TIDSLOMME

Bodegaen forlanger ikke noget af dig. Du behøver ikke at have de rigtige sko, og ingen i baren forventer, at du kender forskel på en Manhattan og en Rob Roy. Men fortællelyst er i høj kurs, og det brune værtshus’ trygge trææske-hygge giver dig lyst til at betro dig til sidemanden i samme øjeblik, du har sat dig til rette. På bodegaen ophæves tidsånd, fornuft og kedsomhed for en stund, mens et publikum så broget som de forenede vaccinemodstandere skåler og enes om at være til stede. Nu kan du på sikker afstand opleve bodega-renæssancen, møde en øldrikkende værtshuskat og høre røverhistorien om en bargæst, der engang kyssede med Marlon Brando – alt sammen gennem den nyudkomne værtshusbibel ’Stamsteder’.

Er udkommet på Salvador Books.

Tags:

SE MERE