Alle tiders Arne Jacobsen (1902-71) har sat sit verdensberømte og formfuldendte præg på os danskere, på vores boliger, arkitektur og design. Hvem kender for eksempel ikke Aarhus Rådhus eller de udødelige designklassikere ’Syveren’, ’Svanen’ og ’Ægget’?
Det var i og omkring fødebyen København, det hele begyndte. I 1929 vandt han med studiekammeraten Flemming Lassen en konkurrence om ’Fremtidens hus’ til en bolig- og byggemesse i Forum. Ideen var fremtidssikret og fyldt med funktionalismens enkle former. Selvom den stringente formopfattelse dengang måske var vovet, sagde især velhavende villabyggere ja tak, og da Arne Jacobsen i 1934 i Klampenborg stod bag boligområdet Bellavista (og senere Bellevue Teatret), var den moderne arkitektur i større skala kommet til Danmark. Arne Jacobsen blev hurtigt et navn på både den røde løber og alles læber, og efter anden verdenskrig fik han til opgave at designe et slags monument over den moderne internationalisme, nemlig SAS-hotellet. I 1960 stod det færdigt som et højtragende symbol for tidens kosmopolitter, der kom flyvende til hovedstaden med SAS og skulle mærke fremtidens vingesus.
Bygningen blev et såkaldt Gesamtkunstwerk med en guldmine af Arne Jacobsen-finesser og detaljer – fra gulv til loft og til møbler, lys og tekstiler. I dag står kun værelse 606 tilbage i sin helt oprindelige form, men hotellet over for Københavns Hovedbanegård, der nu hedder Radisson Collection Royal Hotel, er stadig et af byens vigtigste moderne pejlemærker.
ARNE SET UDEFRA
Michael Sheridan, i bogen ’Room 606’ bruger du det ikoniske værelse som en linse, hvorigennem du ser på Arne Jacobsens livsværk. Hvorfor er du betaget af dansk – og skandinavisk – arkitektur?
”Det gik op for mig, at de vigtigste værker inden for nordisk arkitektur alle sammen repræsenterer en enhed af æstetik og etik. Jeg føler mig hjemme i Danmark, både arkitektonisk og socialt.”
Hvorfor er Arne Jacobsens værker spændende for dig som arkitekt og personligt?
”Han brugte teknologi til at højne vores oplevelse af den ’naturlige’ verden i modsætning til bare at slette den, hvilket ellers oftest er tilfældet. I dag er den idé mere vigtig end nogensinde før.”
Hvad drev dig til at skrive en bog om ham og hans arbejde?
”Som med mine andre bøger skrev jeg den her bog, for at jeg selv kunne få en dybere forståelse for, hvad det er, der fascinerer mig ved Arne Jacobsen. Men jeg skrev den også for at dele min viden med alle andre, der måtte være interesserede.”
Hvorfor tror du, at SAS-hotellet er så berømt særligt i arkitektkredse?
”Det er, fordi hans arbejde fra 1960 stadigvæk virker fuldstændig tidssvarende, når vi studerer billederne af, hvad der ikke er der mere. Værelse 606 er det tydeligste bevis på det. Vi gad alle sammen godt præstere sådan en bygning.”
Hvad er din yndlingsting fra Arne Jacobsens tegnestue?
”Syverstolen med armlæn – det er virkelig den bedste stol nogensinde.”
’Room 606 – The SAS House and the Work of Arne Jacobsen’ af Michael Sheridan er udkommet på Strandberg Publishing. Med 500 fotos og tegninger viser bogen rundt på SAS-hotellet, som det fremstod i 1960.
3 ANDRE KØBENHAVNSKE ARNE-STEDER
Nationalbanken
I Havnegade, midt i det centrale København, ligger Nationalbanken. Den imposante, fremtrædende bygning blev opført i 1965-78 og regnes for et af Arne Jacobsens hovedværker. I 2009 blev den fredet som den hidtil yngste bygning i Danmark. Er for tiden under renovering.
Se mere på nationalbanken.dk
Rødovre Bibliotek
Det fredede Rødovre Bibliotek (her fotograferet i 1972) blev opført mellem 1961 og 1969 og var en del af en større byplan, der også omfattede arkitektens tegning af bydelens rådhus. Bygningens facade er lavet som en bog (uden vinduer), men inde i bygningen vrimler det med farver og detaljer – fra dørhåndtag til spindeltrapper.
Se mere på rdb.dk
Skovshoved Tankstation
Der, hvor Strandvejen nord for København bliver til Kystvejen, opførte Arne Jacobsen i 1936 en tankstation for Texaco, hvis tag sandsynligvis er inspireret af arkitektens berømte Myrestol. I dag er der pitstop og burger-restaurant på stedet.
Se mere på oliversgarage.dk