CITRON-MARINERET LAKS
Til 5-8 personer
Ca. 500 g fersk atlanterhavslaks, udbenet
Saften af 2 store citroner
Fingersalt
Til anretning
Krydderurter, for eksempel timian eller basilikum
Små stykker parmesan
Lidt revet (økologisk) citronskal
Skær laksen i tynde skiver, og læg den lagvis på et serveringsfad. Stænk med citronsaft og et par gode drys salt. Lad det marinere i mindst 20 minutter.
Før servering garnér laksen med friske krydderurter, parmesanflager og et drys citronskal. Serveres for eksempel med kogte kartofler eller groft brød.
ROSENKÅL MED PARMESAN OG TIMIAN
Tilbehør til 3-4 personer
400 g rosenkål
50 g smør
3-4 kviste timian (helst med en kraftig stilk, som giver mere smag)
50-80 g parmesan
Revet skal og saften af 1/2 (økologisk) citron
Et drys salt
Skær stokken af rosenkålene, og halvér dem. Kog dem i vand, til de er let møre, men stadig faste og lysegrønne (i 3-5 minutter). Hæld dem i en si, og lad alt vand løbe fra.
Smelt smørret på en pande, og lad det boble et øjeblik, indtil det bruner. Tilsæt rosenkålene, og vend dem i smørret. Rist i et par minutter ved kraftig varme, og rør af og til.
Pluk bladene af timiankvistene. Kom revet parmesan, timianblade samt citronskal og -saft ved rosenkålene, og rist et øjeblik ved svag varme, til parmesanen er smeltet. Smag til med salt. Servér straks!
FLØJLSBLØD KNOLDSELLERI-KARTOFFELSUPPE MED ÆBLETERN
Til 3-4 personer
500 g melede kartofler
200 g knoldselleri
2 salatløg eller almindelige løg
3 fed hvidløg
50 g smør
8 dl grøntsagsfond
2 dl piskefløde
Salt
Sort peber
Æbletern
2 syrlige æbler
1 spsk. smør
Skræl kartofler og knoldselleri, og skær dem i stykker på 2 cm. Pil løg og hvidløg, og skær dem i skiver. Kom alle de skårne grøntsager i en stor gryde sammen med smørret. Sautér grøntsagerne i smør i cirka 5 minutter, rør af og til.
Tilsæt grøntsagsfonden, og lad det småkoge i cirka 20 minutter, til kartoflerne og knoldsellerien er møre. Lad det køle lidt af. Tilsæt fløden, og purér suppen med en stavblender eller i en foodprocessor. Smag til med salt og sort peber.
Tilbered æblerne. Skær dem i tern, og kom dem på en pande sammen med smørret. Rist æbleternene, til de får lidt farve.
Servér suppen enten varm eller kold sammen med æbletern.
’Nordisk vinter’ giver dig opskrifter på de allerbedste råvarer, Norden har at byde på. Kogebogen, der har udgangspunkt i den lange nordiske vinter, er forfattet af finske Viola Minerva Virtamo og er udgivet på forlaget Turbine.