OVNRISTEDE KIKÆRTER MED AUBERGINE, YOGHURT & URTER
Til 4-6 portioner
1 tsk. paprika
1 tsk. stødt gurkemeje
1 tsk. stødt spidskommen
1 tsk. stødt koriander
Olivenolie
400 g kikærter på dåse, drænet
2 store auberginer, skrællet, halveret på tværs og skåret i 2,5 cm tykke både
Maldon-havsalt i flager
Friskkværnet sort peber
Til servering
150 g græsk yoghurt eller plantebaseret yoghurt
En stor håndfuld hakkede urter (det kan være en blanding af koriander, dild og mynte)
3 spsk. tahin, fortyndet med lunkent vand
3 spsk. granatæble-melasse
En stor håndfuld ristede løg
Forvarm ovnen til 200 °C (180 °C varmluft). Beklæd en bageplade med bagepapir.
Kom alle krydderier, 3 spsk. olivenolie og godt med salt og peber i en skål, og bland det sammen. Tilsæt kikærter, og bland sammen.
Fordel auberginebådene på bagepladen, dryp med olivenolie, og gnid det ind i auberginekødet. Drys med salt og peber. Gør plads til kikærterne på bagepladen, og fordel dem i ét lag uden at dække auberginerne til. Rist i 30-35 minutter, til alt er brunet jævnt. Tag pladen ud af ovnen, og anret det hele på et fad.
Fortynd eventuelt yoghurten med lidt lunkent vand, så den får en konsistens, så du kan hælde af den, og hæld den over de ristede auberginer og kikærter.
Drys med krydderurterne, og dryp den fortyndede tahin over. Top med granatæblemelasse og de ristede løg, og server.
STEAK- & AGURKESALAT
Til 2 portioner
Olivenolie
300 g tyndsteg eller rumpsteak, skåret i 1,5 cm store stykker
En stor håndfuld frisk koriander
En stor håndfuld basilikumblade
En stor håndfuld dild
1/2 rødløg, halveret og skåret i tynde halvmåner
1/2 stor agurk, skrællet, halveret på langs, kernehus fjernet, skåret i 5 mm tykke skiver
50 g granatæblekerner
Maldon-havsalt i flager
Friskkværnet sort peber
Til dressingen
1 lang rød chili, uden frø, hakket meget fint
1 stort fed hvidløg
Fintrevet skal og saft af 1 stor, økologisk lime
2 spsk. olivenolie
1 toppet tsk. korianderfrø
1 spsk. flydende honning
Opvarm en stegepande ved høj varme. Dryp lidt olivenolie på steakstykkerne, fordel den med hænderne, og drys med peber. Kom kødet på panden, og drys med salt. Lad kødet stege uden at omrøre i lidt under et minut på hver side. Ryst panden, og tag den af varmen.
Kom alle ingredienserne på nær honningen i en blender eller en lille foodprocessor, tilsæt salt og peber, og kør det jævnt. Tilsæt honning, og bland det godt sammen.
Hak alle urterne groft, og kom dem i skålen med steakstykkerne, rødløg, agurk, granatæblekerner og dressing. Vend det hele sammen, og server. Retten behøver intet andet tilbehør.
Tip: I stedet for oksekød kan du også bruge lammekød eller svinekød.
AUBERGINESANDWICH
Sabich (udtales sab-iik)
Til 4 portioner
3 auberginer, skrællet og skåret i 1,5 cm tykke skiver
Olivenolie, til pensling
1 tsk. stødt spidskommen
1 tsk. stødt koriander
1 tsk. hvidløgspulver
1/2 agurk, skåret i 1 cm store tern
2 tomater, i tern
1 lille rødløg, halveret og snittet fint i halvmåner
15 g frisk koriander, hakket groft
15 g mynte, hakket groft
Maldon-havsalt i flager
Friskkværnet sort peber
Til servering
6 spsk. mangochutney
Saft af 1 lime
150 g græsk yoghurt
4 pitabrød
2 blødkogte æg, halveret
Forvarm ovnen til 200 °C (180 °C varmluft). Beklæd en bageplade med bagepapir.
Læg aubergineskiverne på bagepladen, og pensl begge sider med masser af olivenolie. Bland krydderier og hvidløgspulver, og drys blandingen på begge sider. Drys også med salt og peber, og tryk krydringen ind i aubergineskiverne. Rist i 30 minutter uden at vende dem.
Bland imens agurk, tomater, løg og urter med salt og peber i en skål. Bland mangochutney og limesaft sammen i en anden skål.
Ved servering: Krydr yoghurten med salt og peber, åbn pitabrødene, kom yoghurt i, og fordel de ristede auberginer. Kom derefter agurkeblandingen, mangosauce og et halvt blødkogt æg i. Afslut med lidt ekstra yoghurt.
HUMMUSSALAT
Til 2-4 portioner
400 g kikærter på dåse, drænet
2 syltede citroner, uden kerner, hakket fint
15 g bredbladet persille, plukket
Olivenolie, til stegning
4 fed hvidløg, snittet fint
Til dressingen
3 spsk. tahin
1 tsk. hvidløgspulver
Saft af 1/2 citron
3 spsk. varmt vand
Maldon-havsalt i flager
Friskkværnet sort peber
Bland kikærter, syltet citron og persille i en lille skål, og kom det over på et stort fad.
Opvarm en lille gryde eller stegepande ved middel varme, og kom cirka 1 cm olivenolie i. Læg to lag
køkkenrulle på en tallerken. Når olien er varm, tilsætter du snittet hvidløg og vender dem på panden, til de er flotte gyldenbrune over det hele – pas på, de ikke brænder på (hvis de bliver brune for hurtigt, så tag gryden af varmen). Tag hvidløget op med en hulske, og læg det til tørre på køkkenrullen.
Blend ale ingredienser til dressingen – på nær vandet – i en lille skål og krydr med masser af salt og peber. Når alt er blendet sammen, tilsætter du langsomt vandet, til dressingen får en konsistens, så den kan hældes.
Hæld dressingen over kikærterne. Top med sprødt hvidløg, kværn peber over, og server.
TAGINE MED KYLLING
Til 6-8 portioner
Vegetabilsk olie
2 store løg, hakket groft
1 kg kyllingelår med ben, uden skind
6 fed hvidløg, snittet fint
1 toppet tsk. hel spidskommen
1 tsk. stødt kanel
1 tsk. paprika
1 tsk. stødt ingefær
1/2 tsk. cayennepeber
Fintrevet skal og saft af 1 økologisk appelsin
1 spsk. flydende honning
150 g tørrede abrikoser
50 g hele, blancherede mandler
Maldon-havsalt i flager
Friskkværnet sort peber
15 g bredbladet persille, bladene hakket groft, til pynt
Sæt en stor gryde over middelhøj varme, kom lidt vegetabilsk olie i, og steg løgene, til de er bløde og gennemsigtige. Tilsæt kyllingelår og hvidløg, og rør rundt. Bland krydderier i, og steg videre under omrøring i nogle minutter, før du tilsætter appelsinskal og -saft, honning og masser af salt og peber og steger videre i 5 minutter under jævnlig omrøring.
Hæld kogende vand over, så det dækker ingredienserne, skru ned på middel varme, og lad det simre uden låg i 1,5 time – rør rundt en gang imellem. Rør de tørrede abrikoser i, og lad retten simre i yderligere 30 minutter.
Forvarm imens ovnen til 220 °C (200 °C varmluft). Fordel mandlerne på en bageplade, og rist dem i 8 minutter. Tag dem ud af ovnen, og lad dem køle af. Når taginen er færdig, drys med de ristede mandler og persillen.