1. MELBY OVERDREV, NORDSJÆLLAND
Sommerfugle: Okkergul pletvinge, storplettet perlemorsommerfugl, okkergul randøje, almindelig blåfugl, dværgblåfugl, lille ildfugl, tidselsommerfugl, gråbåndet bredpande, spættet bredpande, sandrandøje
”Jeg ved ikke, hvorfor jeg besluttede mig for at se samtlige danske sommerfuglearter. Det var bare en fornemmelse af, at det var noget, jeg måtte gøre. Jeg spurgte eksperter til råds og lavede en fire sider lang liste med alle danske dagsommerfugle, og hvor man kunne se dem. Det viste sig, at der er 63 i alt og ikke over 70, som der stod i mit gamle opslagsværk fra 90’erne – nogle af dem er uddøde i mellemtiden.
Det sted, jeg har set flest sommerfugle, er nok Melby Overdrev, som er et hedeområde og et nedlagt militært skydeterræn ved Asserbo og Liseleje. I dag er det en slags ødemark med blandt andet en hel masse lyng. I et brandbælte på cirka 150 meter er der helt utrolig mange sommerfugle. Førhen ville jeg nok have tænkt, at det var et kedeligt, tørt og tjavset sted, men efter jeg begyndte at interessere mig for sommerfugle, har jeg opdaget, at det er en regulær skattekiste.”

Sortåret hvidvinge på en tidselkvast, Råbjerg Mose.
2. RÅBJERG MOSE, NORDJYLLAND
Sommerfugle: Sortåret hvidvinge, engrandøje, stor bredpande, isblåfugl, violetrandet ildfugl
”Sommerfugle kan typisk opleves fra marts til november, men er mest aktive om sommeren. Tager man til Råbjerg Mose, skal man komme i midten af juni, hvis man vil se flest mulige arter.
Jeg har aldrig været et sted i Danmark, der minder om det. Råbjerg Mose er gammel havbund, og når man først ved det, kan man se for sig, hvordan bølgerne er skyllet ind og har efterladt små, tørre toppe og sumpede dale. Et sted i mosen ligger en lille eng, og da jeg trådte ind på den, var det, som jeg forestiller mig, at det må føles at være på svampe. Det var et syret lille univers fyldt med liv, dyr og farvestrålende blomster. Landskabet i Råbjerg Mose kaldes atlantisk klithede, som er en af de mest sjældne naturtyper i Europa. Det blev dannet for 4.000-5.000 år siden og er fyldt med sjældne dyrearter og blomster – ud over sommerfugle er der også et enormt rigt plante- og fugleliv.”

En dag-påfugleøje på gyldenris ved en motorvejsafkørsel ved Horsens.
3. HOLMEGAARD MOSE, SYDSJÆLLAND
Sommerfugle: Moserandøje, foranderlig blåfugl, bølleblåfugl
”Holmegaard Mose er et stort moseområde tæt på Næstved. Da jeg kom, så det ud, som om nogen havde spredt pudevår ud over hele landskabet, eller at der var faldet meget store snefnug. Der viste sig at være blomsten tuekæruld, som har helt fjeragtige, hvide blomster, og som virkelig var i højsæson, da jeg kom i slutningen af juli. Jeg vil anbefale alle, der tager til Holmegaard Mose, at huske gummistøvler: Jeg havde glemt mine og måtte rende rundt i det sumpede mosevand med bare tæer. Når man er ude at kigge på sommerfugle, er man nødt til at bevæge sig stille som en kat. Man går fire skridt ad gangen, langsomt og glidende, scanner området og ser, om der er noget, der bevæger sig. Hvis man nærmer sig en sommerfugl helt langsomt, kan man i nogle tilfælde tage den op i hånden. Bevæger man sig for hurtigt, flyver den.”

Brunlig perlemorsommerfugl ved Råbjerg Mose.
4. BØTØ, FALSTER
Sommerfugle: Spejlbredpande, sort ildfugl
”Langs Falsters ryg, ud mod Østersøen, har man inddæmmet den gamle havbund ved Bøtø med et 17 kilometer langt, gigantisk dige. Omme bagved ligger sommerhusene og Marielyst, og der er fyldt med mennesker om sommeren, men lidt syd for er der et velbevaret naturområde med både vild skov og mere fugtige områder imellem. Her kan man se nogle af Danmarks mest sjældne sommerfuglearter, blandt andet sort ildfugl. Jeg måtte køre derned to gange – i juli og igen i starten af august – før det lykkedes mig at spotte den. Jeg vandrede rundt i flere timer i kapløb med solen, der gik ned. Når først den er væk, er det for sent – sommerfugle flyver kun, når solen er fremme. Da det også lykkedes mig at se spejlbredpande, gik jeg over diget og ned til havet, fyldt af en kæmpe glæde og taknemmelighed.”
5. HØVBLEGE, MØN
Sommerfugle: Sortplettet blåfugl
”I Høvbleges bakker går man også på gammel havbund – omtrent 70 millioner år gammel og lavet af kridt og kalk fra algers skeletrester. Da havbunden rejste sig under istiden, blev havbunden ligesom skrællet op, så den nu danner toppe og bakker i landskabet. Stedet er rigt på insekter og blomster. Det er det eneste sted i Danmark, man kan se sortplettet blåfugl, fordi der kun er det sted tilbage, hvor de rette betingelser findes for, at den kan leve: Her er timian og merian, som den lægger æg på, og hedestikmyrer, som den snylter på ligesom en gøgeunge. Den æder sig tyk og fed i myrernes larver. Den er en ren Fenrisulv, et rigtig rovdyr, lige indtil den kommer ud af sin puppe. Så flyver den op over jorden som det smukkeste blå glimt i luften.”