Du er uddannet tømrer, men har de seneste seks år lavet standup om håndværkerlivet ved siden af. Hvorfor?
”Jeg har elsket standup, siden jeg var teenager. I gymnasiet mente en veninde, jeg burde give det et forsøg selv. Jeg var sikker på, at jeg aldrig skulle stå på en scene. Men så til sidst gav jeg det en chance. Hvor nogle taler om børn og andre om parforhold, var det naturligt at bruge håndværkerlivet som en måde at skille mig ud på. Også fordi publikum har så mange stereotype forestillinger om håndværkere, som man kan spille opad.”
Hvad er de mest udbredte fordomme?
”At vi kommer for sent. Hele tiden holder pause og drikker for meget øl.”
Hvordan gør du grin med det?
”Det er vigtigt med selvironi, når man skal vinde publikums sympati, så jeg overdriver som regel. For eksempel har jeg en joke, hvor en kunde mener, vi har en aftale klokken 9.00, men jeg fortæller hende, at det ved jeg med garanti, vi ikke har, fordi det er lige midt i vores pause, der ligger mellem 8.00 og 10.00.”
Hvad er den bedste håndværkerjoke, du har hørt?
”Jeg er ikke så imponeret over de mange forudsigelige, avisstribe-agtige vittigheder på en byggeplads. Til gengæld er der en sjov mentalitet. Jeg gik en gang med et tømrer-sjak, der smurte fugemasse på alle dørhåndtag, så man fik sine fingre fedtet til overalt. Og man skulle kontrollere bilen, inden man kørte, fordi de kunne finde på at binde dit anhængertræk fast til et træ. Der var også en gang, hvor samme tømrersjak havde drillet nogle vvs’ere, der hævnede sig ved at smide de toiletkummer, som de havde udskiftet, og som bare skulle have været smidt ud, ind i tømrernes biler. De opdagede det ikke, før de var kørt helt hjem. Mange gør sig stor umage med at være sjove.”
Går det meget ud over de andre faggrupper på den måde?
”Det er ikke så slemt. Der kan godt være lidt krig, men alle ved, at hvis man skal tjene flest penge på en akkord, så gælder det om at arbejde sammen.”
Jeg så for nylig en kassevogn, hvor der stod: ”Har du slået din lærling i dag?” Har håndværkerhumor et grovhedsproblem?
”Jeg tænker, at ham, der har stickeren på bilen, udstiller sig selv som bøvet. Men jeg forarges ikke. Man kan slippe afsted med at fortælle meget grovere vittigheder i skurvognen, end jeg kan på scenen. Uden at nogen bliver krænket. Det er befriende. Da jeg var lærling, voksede jeg selv op på, i citationstegn, øretævernes holdeplads. Men det gjorde mig stærkere. Min måde at svare igen på var at arbejde bedre, at gøre mig uundværlig.”
Så du gav ikke igen verbalt?
”Jeg kan godt være rap i replikken, hvis jeg føler mig uretfærdigt behandlet. Og på den måde har jeg forsvaret mig mod det værste drilleri. Men det har aldrig været mig, der løb med overskrifterne i skurvognen. Mange, der har set mit show, siger: ”Det må være sjovt at være sammen med dig på en byggeplads”. Men jeg laver ikke meget fis og ballade, jeg er ret neutral og passer mine ting.”
Holder du op som tømrer på et tidspunkt?
”Jeg vil gerne lave mere standup. Men jeg kan skide godt lide faget, så jeg er ikke sikker på, at jeg nogensinde forlader det helt.”
Anders Nielsen (32) kan opleves på Comedy Zoo Aarhus 25. og 26. januar sammen med Geo og Carsten Bang.