Ud & Se guider dig til syv ting, du kan opleve i december.
Tekst:RedaktionenFoto:Marie-Louise Høstbo

TURISTBUSSEN STOPPER IKKE HER

København tilbyder landets største samling af berømte bygninger. Men på et tidspunkt har du svimlet over Grundtvigskirken, viftet med flaget på Amalienborg og glædet dig over Børsens dragehalespir. Så er det tid at kigge efter de mindre kanoniserede arkitekturperler. Hvad med for eksempel at gå en tur i Universitetsparken og kigge på Kaj Gottlobs auditorium, genkendeligt på sit svungne kobbertag og sin glasfacade, som gemmer en smuk trææske af en forelæsningssal? Du kan også slå et smut forbi Frits Schlegels enkle og asymmetriske betonvilla på Bernstorffsvej 17. Eller tage en tur i lufthavnen uden billet og nyde Vilhelm Lauritzens fredede lufthavnsterminal fra 1939. Men det allernemmeste er at gå på opdagelse i arkitekt og forfatter Marie-Louise Høstbos nye bog ’Hemmelige steder’.

Er udkommet hos Strandberg Publishing.

POTTETRÆNING

Vil du holde fingeren på keramik-pulsen, så tag forbi Middelfart og Danmarks keramikmuseum Clay, hvor de for tiden viser udstillingen ’Afgang 19’. Her udstiller 11 elever fra Det Kongelige Danske Kunstakademis designuddannelse i Nexø på Bornholm deres bachelorprojekter. De udstillede genstande er resultatet af et 12 uger langt afgangsforløb, hvor de unge keramikere har udforsket leret og finpudset deres eget personlige udtryk.

Indtil 26. januar 2020.

GAVLTYVE

Gavlmaleriet lever godt i disse år, og i Københavns sine steder ganske grå Nordvestkvarter stråler kunstgenren nu med ekstra mange farver. I løbet af de seneste to år er 16 gavle på Rentemestervej og Møntmestervej blevet udsmykket af danske og internationale kunstnere. Resultatet er tilgængeligt for alle forbipasserende i det, som kunstsamler, kurator og initiativtager Jens-Peter Brask kalder ’Gadegalleri Nordvest’. Projektet er udført i samarbejde med andelsboligforeningen AB Mønten og med økonomisk støtte fra Områdefornyelse Nordvest, og idémanden håber, at de nye malerier vil stjæle samtalen i kvarteret: ”Forhåbentlig vil gavlene fremkalde en ny dialog blandt beboerne, når de mødes på gaden eller i trappeopgangen.”

SAMARKAND VIA LÆNESTOLEN

Med sit forløb fra velkendte Vesteuropa til mystiske Mellemøsten var Orientekspressen en toglinje, der sendte fantasien på rejse. Mest berømt har toget givet stof til Agatha Christies ’Mordet i Orientekspressen’ fra 1934, der er generøst filmatiseret, men man kan også læse om den hos forfattere som Paul Theroux og Knud Romer. Ruten fra Paris til Istanbul blev officielt indstillet i 1977, men den prisbelønnede norske forfatter Torbjørn Færøvik har sammensat sin egen rejse fra vest til øst, en tur, han beskriver i rejseberetningen ’Orientekspressen – En togrejse’, der gør stop i 22 byer undervejs fra London til Samarkand i Usbekistan. Bogen er også en tidsrejse med ledsagelse af kulturkoryfæer som Zweig og Heming­way og en næsten uudtømmelig kilde til historiske fakta og kuriosa. Vidste du for eksempel, at den første benzindrevne traktor blev taget i brug i Iowa i 1892?

Er udkommet på Kristeligt Dagblads Forlag.

SVEDETUR TRANSPORTABLE

Leder du efter aktiviteten, der kan få skuldrene til at sænke sig på dine julefrokostdeltagere – endda uden brug af alkohol? Så overvej at kontakte Butchers Heat, der har ombygget en gammel mandskabsvogn fra frømandskorpset til en sauna på hjul med smagfulde træbænke og industrielle køkkenklinker. Det er folk fra crossfit-miljøet, der står bag konceptet, der kan findes hver onsdag ved Margretheholm på Amager og hver torsdag ved Svanemøllen Strand. Og deres saunagus-mestre damper også gerne ud og spreder aromatiske skyer og generelt velvære over din private begivenhed.

Læs mere på butchersheat.dk

STRÅ MED TAG

Land og by. Centrum og udkant. Mark og flise. I diskussionerne om, hvilket land vi gerne vil skabe og bebo, skiller vi dem ofte ad som modsætninger. Med fænomener som byhaver og bybier rykker naturen dog stille og roligt ind på det urbane domæne. Og for tiden kan du på Dansk Arkitektur Center opleve 200 gallerikvadratmeter beplantet med korn. Folkene bag kornmarken kalder sig Rural Agentur og er fortalere for, at landdistrikterne bliver ligestillet med byerne, arkitektonisk set. Hvad det skal sige, kan du undersøge på udstillingen Dreyers Arkitektur Galleri, hvor de sammen med to andre tegnestuer fremviser deres vision for fremtidens arkitektur.

Åben indtil 16. februar 2020.

MØD SKABEREN

Hvis du går op i, at der skal være storytelling bag dine gaver, så kan Designskolen Koldings julebasar være stedet at gå på jagt. Bag basarens godt 125 små boder står designerne selv klar til at fortælle om deres kreationer udi smykker, tøj, print, tekstiler, møbler med mere. Og skulle du være blevet sulten oven på al snakken, kan der købes julelækkerier i skolens kantine. Ude i byen vil en række lokaliteter ydermere være fantasifuldt oplyst i anledning af Kolding Light Festival, der finder sted samme weekend. 

6. december kl. 14-20 og 7. december kl. 10-17. 

 

Tags:
SE MERE