EN KOLD HAWAII, TAK
Er du til vind, blæst, vilde bølger og Europas sejeste surfere? Så er det måske en idé at tage til Klitmøller 13.-20. september, hvor byen og området afholder de årlige Cold Hawaii Games. Ud over de skumskæggede vandhopperes kappestrid kan du opleve eller selv være med til blandt andet cykelløb, skaterkonkurrencer, wakeboarding, bodyboarding og et stort ’Kite Big Air’-stævne, hvor nogle af verdens bedste kitesurfere deltager.
Se mere på coldhawaiigames.com
KNALLERT-PERLER
Savner du tiden med hårbørsten strittende fra cowboyjakken, med popstøvlens hæl hvilende overlegent på fodstøtten og med det lange svenskergarn fejende flot efter dig i farten fra din nye knallert? Så var det måske en idé at tage til Kulturen i Lund i Sverige, hvor udstillingen ’Mopeden – en svensk designhistoria’ giver dig masser af modeller, historisk knallertbenzin i blodet (olieblandet, naturligvis) og svarer dig på, hvordan man kan se Margretheskålen, Hasselblad-kameraet og en Saab 99 i knallertdesign fra 1950 til 1970.
Tekstilhallen, Kulturen i Lund, 26. september – 28. februar. kulturen.com/utstallningar/mopeden-en-svensk-designhistoria/
ENERGIBUNDTET ØRSTED 1
Ja, navnet står – blandt andet – bag en park i København, bag den oprindelige skabelse af DTU, bag Danmarks største energiselskab og ikke mindst bag opdagelsen af elektromagnetismen i 1820. Men H.C. Ørsted (1777-1851) var mere end elektrisk. Han var også en engageret formidler, der for at få os til at forstå os selv og videnskaben bedre opfandt op mod 2.000 danske ord, vi stadig bruger i dag. Ord som ’ilt’ og brint’ er fra hans mund ligesom for eksempel ’selvlysende’, ’ungdomsliv’ og ’afhængighedsfølelse’. Bliv eventuelt selv afhængig af den danske videnskabsmand, og tag på ’H.C. Ørsted på ny’-udstilling i Rundetårn i København i september. Udstillingen kommer til Odense fra oktober til december og i foråret 2021 til Steno Museet i Aarhus.
Læs mere på rundetaarn.dk/event/oersted-paa-ny-skoenheden-i-naturen/
LIGE PÅ GRÆNSEN
I år er det 100 år siden, at Nordslesvig blev overdraget til Danmark. På jernbanekilder.dk er der samlet en række fotos, der vedrører Genforeningen og jernbanedriften i 1920. Administrationen overgik fra Deutsche Reichseisenbahnen til De Danske Statsbaner. Det skete ved midnat natten mellem den 16. og 17. juni 1920. På samme hjemmeside findes også en lang række personalefotos fra overleveringen og billeder af de boliger, som blev opført til de danske jernbanefolk, ligesom der er fotos af de første danske tog og det sidste tyske tog. Billedet her er fra Vedsted/Hvidding Station i 1920. Til venstre ses Bahnhofsvorsteher Johan Friedrich Wilhelm Ehlers og til højre stationsforstander Jens Jensen Høgdal i en cigarpassiar på tværs af perronens grænsestakit. Rigsgrænsen gik lige midt gennem den 200 meter lange station, der frem til Genforeningen indeholdt både en dansk og en preussisk station.
ENERGIBUNDTET ØRSTED 2
200-årsjubilæet for opdagelsen af elektromagnetismen fejres på mange måder. Orker du ikke at tage ud, kan du sætte dig derhjemme med tegneserien ’Ørsted – Han satte strøm til verden’, en 80 siders graphic novel, der er lavet af de erfarne tegneserieskabere Ingo Milton og Sussi Bech i samarbejde med Jens Olaf Pepke Pedersen, seniorforsker ved DTU Space Institut for Rumforskning. Sæt fødderne op, og tag med Ørsted til Napoleons Paris, oplev Københavns bombardement, og mød blandt andet Adam Oehlenschläger, en ung H.C. Andersen – der så H.C. Ørsted som sit store idol – og en temperamentsfuld Grundtvig, der ser rødt.
Køb den hos Polyteknisk Boghandel & Forlag.
ÅH, DIN LAKRØDE MØGBILLE
Artige børn vil alle gerne have, men hvor mange børn er mon så artige, at de kender de mange arter, de dagligt omgiver sig med? På udstillingen ’99 arter’ på Naturhistorisk Museum Aarhus kan børn – og deres voksne – få øjne og ører op for det overraskende liv, der findes i skolegården, i haven, på stranden eller i skraldet – som for eksempel den lakrøde bille, der lever af møg. Udstillingen, der er en del af projektet ’99 arter at se før du bliver voksen’, går tæt på naturen, blandt andet med en ’artbook’, en særlig app, der fortæller, hvad man ser, og med 99 videoer med naturformidlere som Sebastian Klein, Morten D.D. Hansen og Vicky Knudsen fra ’1 døgn, 2 hold, 3 dyr’.
Naturhistorisk Museum Aarhus, permanent udstilling.
UNG MED DE UNGE
Alle har været det, men nogle gange kniber det alligevel med at huske det. Altså hvordan det var at være ung – med alle de forelskelser, fortryllelser, forbandelser, førstegangsoplevelser og forfærdeligheder, der følger med. Men nu har du chancen. I september forsøger Golden Days med festivalen ’Forever Young’ at indkredse ungdommens magi, mystik og weltschmerz. Tag for eksempel op i Nikolaj Kunsthals kirketårn til liveindspilning af podcasten ’Jeg plejede at tro på for evigt’, tag til fest under kulørte lamper, eller gør op med kropsskam og fysiske idealer i Birkerød Svømmehal.
4.-20. september. Over 170 arrangementer. Se mere på goldendays.dk