Ud & Se guider dig til januars bedste kulturoplevelser.
Tekst:RedaktionenFoto:Politikens Forlag

LOVENS LANGE ARM

Selvom det ikke længere er i brug, vil mange læsere nok alligevel genkende ovenstående politiskilt. Færre ved måske, at det var Jens Harald Quistgaard (1919-2008), der formgav det. Quistgaard er en kendt eksponent for dansk design i den store verden, men mindre berømt herhjemme på trods af, at han har skabt mange af de ting, vi har i skuffer og skabe. For eksempel dåseåbneren fra Raadvad, som han designede i 1950, og som mange af os bruger endnu, fordi den er så uopslideligt rustfri, handy og ligetil, hvad enten det er flåede tomater, baked beans eller kokosmælk, man gerne vil have hul på. Bliv klogere på Hajfinnen, som den også kaldes, og mange andre Quistgaard-design i en ny, stor, fotomættet bog.

’Jens Harald Quistgaard – En dansk designer’ er udkommet på Politikens Forlag.

LIGE LUKT I LUFTEN

Mens flytrafikken er historisk lav, kan Københavns Lufthavn trods alt glæde sig over, at den ligger lige, som den skal. Lufthavnen er blevet kåret til Europas mest tilgængelige af brancheorganisationen ACI Europe. Passagerchef Susanne Rose Plum mener, det skyldes, at det er nemt at ankomme med tog, metro, bus, bil og cykel. ”Ydermere har vi den fordel, at man som handicappet kan parkere blot 50 meter fra terminalerne,” siger hun i en pressemeddelelse.

RØR DIG

Der er nok at tænke over. Hvor mange gange skal man trampe i den stepmaskine, inden sidebenene kommer tilbage i præ-ferie-form? Er det overhovedet forsvarligt at pruste i fitnesscenteret eller plaske i svømmehallens blå klorvand? Og hvor meget er det i det hele taget normalt at motionere for en tidssvarende voksen dansker? Det sidste spørgsmål tænker man for tiden dybere over på Syddansk Universitet, hvor man er i gang med en landsdækkende undersøgelse af vores bevægelsesvaner, og måske har du også modtaget spørgeskemaet i din e-boks? Undersøgelsen løber frem til 2022, så du må trampe videre med tålmodighed og vente på, at tallene fortæller, præcis hvor gennemsnitlig du er.  

Læs mere på sdu.dk/da/forskning/danmark_i_bevae­gelse 

EN KØN FACADE

Dér ligger den i sin appetitligt æggegule funkis-skal. På en af byens bedste adresser, tæt op ad Strøgets vrimmel. Alligevel er der ro og udsyn fra de lyse, sydvestvendte lokaler, der har Helligåndskirken og dens grønne træer som genboer. Kvindernes Bygning i Niels Hemmingsens Gade har siden foråret 1936 primært huset ligestillingsforeningen Dansk Kvindesamfund. Og så har det i mange år, når mørket faldt på, rumsteret i husets dansefødder. I kælderen ligger spillestedet Hotel Cecil, der har overtaget nattelivsfaklen fra Copenhagen Jazzhouse (1991-2017). Corona har p.t. slukket festen, men den vender nok snart tilbage i bunden af bygningen, der 9. januar har 85-års fødselsdag. Du kan fejre den ved at læse mere om stedets historie, arkitektur og anvendelse i den nyudgivne ’Fra vision til virkelighed’.

Udgivet på Forlaget Himmerland.

 

Tags:
SE MERE