NATUREN I ØJENHØJDE
To rensdyrhanner tackler hinanden i en strid over – ja, du gættede det – hunner. Motivet er fanget af den italienske fotograf Stefano Unterthiner, der har tilbragt mange kolde timer på at dokumentere haremskampen på Svalbard, hvor der findes en særlig underart af rensdyr. Det vandt han i oktober en pris for i den prestigiøse konkurrence Wildlife Photographer of the Year. I ro og mag og med tørre fødder kan du for tiden se de gevirsvingende kombattanter samt en række andre vinderbilleder fra årets konkurrence på Statens Naturhistoriske Museum. Det var for øvrigt rensdyret til venstre, der vandt retten til at parre sig.
Frem til 29. maj 2022.
UD MED SPROGET
Når engelske ord vinder indpas, og tåkrummende bliver cringe, mens smørepålæg bliver spread, kræver det beslutsomhed at bruge danske gloser. Hos Modersmål-Selskabet har man i over 40 år værnet om et varieret og præcist dansk med priser og udgivelser. Netop udkommet er en samling af 12 noveller udvalgt blandt bidragene til Modersmål-Selskabets skrivekonkurrence. Temaet er ’Stilhed før storm’, og vindernovellen ’Hesten’ er ifølge selskabet en tekst fra en bondekultur, som ikke er mere.
Kan købes på modersmaalselskabet.dk og læses som e-bog på for eksempel ereolen.dk.
LÆKRE LYTTER
Føler du dig lidt udtørret oven på en aften med den store vinmenu? På Hellerup-restauranten The Samuel prøver man at reducere de utilsigtede skadevirkninger ved et godt måltid og dertilhørende våde varer. Når gæsterne forlader restauranten, der dette efterår fik en Michelin-stjerne, får de et brev pulver i hånden, som de kan tage med hjem, opløse i et glas vand og skylle ned for at modvirke dehydreringen. Pulveret, der er rigt på væskebalance-venlige elektrolytter, er udviklet af startuppen ERW Active – et partnerskab mellem den danske kok Hannah Grant, der blandt andet har stået bag gryderne hos cykelholdet Team Saxo Bank, og en amerikansk sportsfysiolog.
HIT MED SANGEN
Fællessang er en aktivitet, der kan bringe os mennesker tættere på hinanden. Nogle mener, at man kan måle, hvordan vores vejrtrækning synkroniseres, når vi synger i flok. Og så er der selvfølgelig glimtene i øjet og pointerne under bæltestedet. Aarhus-teatret Svalegangen hylder til februar den demokratiske kunstform med værket ’Selskabssang’ og opfordrer alle landets selvbestaltede lejlighedssangskrivere til at indsende deres bedste værker, som så, måske, vil blive brugt i forestillingen.
Send din sang til toastmaster Holger Østergaard på holger@svalegangen.dk.
KØDELIG TENDENS
Mange taler for, at vi sætter kødforbruget ned globalt. Men i Danmark bliver det hovedsagelig ved snakken, hvis man skal tro en ny undersøgelse fra Københavns Universitet, der viser, hvor meget befolkningen i 10 europæiske lande har nedsat kødforbruget. Danmark indtager sidstepladsen, idet kun 37 procent af de adspurgte danskere erklærer at have nedsat kødspisningen – mod et gennemsnit på 46 procent fordelt på de 10 lande. Tyskland og Rumænien topper listen. I begge lande har 50 procent spist mindre kød.
SAMMEN HVER FOR SIG
Bofællesskabet har vist sig at være mere end en dille. De første blev etableret i Danmark i de fællesskabsorienterede 70’ere, men opførelsen af den særlige boligform, hvor man er mere end naboer, men har mere privatliv end i et kollektiv, fortsatte støt igennem de efterfølgende årtier, og i dag skyder de ikke kun op på grønne marker, men også midt i asfaltjunglen. I en ny antologi af boligarkitekturforsker Michael Asgaard Andersen kan du følge udviklingen igennem 20 fungerende bofællesskaber, fra Toustrup Mark i Østjylland fra 1971 til Kamelia Hus i København fra 2019.
Er udkommet på Strandberg Publishing.
FRIT MARKED
Julemarkedstendensen buldrede frem, indtil corona stak en kæp i hjulet på toddy-branderter, alpehytter og æbleskiver. Nu er juletoget oppe at køre igen. Du kan blandt andet hoppe på det i Esrum Kloster og smage på trappist-øl, marcipan og råmælksoste. På Aarhus Ridebane kan du shoppe kunsthåndværk, mens museum Jorn i Silkeborg både byder på gløgg og letpåklædt krybbespil af Jim Lyngvild.
Esrum Kloster 4.-5. december, Aarhus kunst- og julemarked indtil 19. december og Museum Jorn 4.-5. og 11.-12. december.