EVENTYR PÅ TO HJUL
Danskerne er supergode på stel, styr og saddel. Vi får førertrøjer i store, internationale cykel-konkurrencer, men faktisk har mange mere almindelige – og modige – danskere gennem de sidste 100 år taget jernhesten til klodens fjerneste afkroge, højeste bjerge og tørreste ørkener. Morten Kirckhoff har sammen med Tore Grønne og Bjørn Harvig samlet de vildeste og mest farverige danske cykelhistorier i værket ’Velo – De danske verdenscyklister’ – en bog, der er fyldt med udlængsel og eventyr fra dengang i 1920’erne, da danskerne trådte af sted med pistoler på styret, og frem til i dag, hvor flere bikepackere end nogensinde tager den tohjulede ud i verden.
Se mere på verdenscyklist.dk
HELT NED TIL KINESERNE
Kina er ikke just kendt for frihed, frisind og feminisme. Men med udstillingen ’Stepping Out!’ stiller Kunstforeningen Gl. Strand i København skarpt på Kinas kunstscene de seneste 30 år med værker af 26 førende kvindelige kunstnere, der kræver deres plads. Udstillingen præsenterer omkring 80 værker – maleri, installation, foto, skulptur, video- og performanceværker – der er skabt fra slut-80’erne og frem til i dag. De kinesiske kunstnere er alle vokset op i en brydningstid mellem tradition og modernitet i et land, der rekordhurtigt har gennemgået enorme forvandlinger med dertilhørende dilemmaer og spændingsfelter.
Fra 2. december til 12. marts 2023. Se mere på glstrand.dk
KROPPENS SANG
Der skal snart skråles rundt om træet, men hvordan ser kroppen egentlig ud, når den synger? Det spørgsmål kan du få besvaret i videoværket ’Anatomisk sangbog’ på Medicinsk Museion, der undersøger kroppens bevægelser fra en musikalsk vinkel med fokus på led og muskler. Værket, hvor ingen instrumenter spiller musik, men i stedet udstiller en krop, der viser musik, er et samarbejde mellem komponist Jeppe Ernst, videokunstner Émile Sadria og sanger Jakob Bloch Jespersen og kan opleves frem til februar 2023.
Se mere på museion.ku.dk
DEN VILDE VESTEGN
Især S-togslinjerne B og A kører derhen, derned og derud. Til et af de områder i Danmark, der midt i asfaltbegejstret byplanlægning har fostret nogle af de sjoveste, vildeste og skøreste kunstnere i landet. Journalist
Camilia Soltani Østergaard fortæller sin egen egnshistorie fra Taastrup og tager dig i bogen ’Jeg er fra Vestegnen’ med langs sporet og viser dig områdets perler, mens hun interviewer nogle af de mange kendte danskere, der ikke et øjeblik kunne tænke sig at komme andre steder fra.
Bogen er udkommet på L&R.
DANMARK VINDER I VANDRING
Skal du også ud at gå med familien i vinterens weekender og helligdage? I så fald er der godt nyt. Danmark er netop blevet kåret som det land i Europa, der har flest børnevenlige vandreruter, nemlig hele 2.703 fordelt over vores samlede areal på knap 43.000 km2. Det er engelske Liverugbytickets, der står bag kåringen, og her fremhæves især turen rundt om Furesøen ved Farum, der med sine cirka 20 smukke kilometer er noget af det bedste, Europa har at byde vandrebørn og deres familier. Andenpladsen indtager Holland med 1.748 børnevenlige ruter, mens Belgien er nummer tre med 879 af slagsen. Endelig en fordel at være et lavland.
FESTEN, DER ALDRIG SLUTTER
Skal du ud og gi’ den gas i december – eller i kedelige januar – og savner du en ordentlig omgang no-brain-syng-med-party fra dengang? Så var det måske en idé at smutte forbi ’The Boyband Tour’, et musikalsk mega-show med Silas Holst, Kim Ace Nielsen, Emil Hartmann, Jeff Schjerlund og Joakim Tranberg, der kommer hele landet rundt og tager dig med til de største 90’er-boyband-hits med blandt andet Backstreet Boys og Westlife. Det er sjovt og for ’Every-boody … yeah-yeah’.
Premiere i Aarhus 3. december. Se mere på boybandtour.dk