SET I BØRNEHØJDE
Med telefonen fremme konstant bliver der i dag taget utrolig mange billeder af børn. De ligger i arkiverne på vores smartphones eller bliver sat i fotoalbum på reolen, men hvordan så – og ser – børnefotografiet egentlig ud i et historisk og kulturelt perspektiv? Det kan du få øjnene op for på Kunstmuseum Brandts i Odense, der i udstillingen ’Kids’ stiller skarpt på skiftende tiders fotografiske syn på børn fra slutningen af 1800-tallet og frem til i dag.
Kids vises til 14. april. Se mere på brandts.dk
TAL MED MAMMA
Dansk-israelske Tal R og svenske Mamma Andersson er markante kunstnere, der begge er funderet i at tegne og male som både et personligt og et almenmenneskeligt behov for at udtrykke sig. Derudover er de begge inspireret af kunsthistoriens mestre, og i udstillingen ’Tal R & Mamma Andersson – Omkring Hill’ tager de særligt udgangspunkt i skizofrene og sitrende svenske C.F. Hill (1849-1911) og bredt i det nordiske maleri. Hvordan det spænder af og ser ud, kan man opleve på Kunsten i Aalborg indtil 10. april.
Se mere på kunsten.dk
FRANCISKA OVER DET HELE
Den danske kunstmaler Franciska Clausen (1899-1986) blev i tiden efter første verdenskrig med sin særlige sans for farver og former indlemmet i den internationale avantgarde. I dag, cirka 100 år senere, er hun i den grad genopstået. I Aarhus præsenterer ARoS indtil 23. februar den hidtil største Franciska Clausen-udstilling med afsæt i over 190 værker, skitser, fotografier, breve og arkivmateriale i udstillingen ’Franciska Clausen – Hele billedet’. Derudover er der udkommet to værker om købmandsdatteren fra Aabenraa, der som ung blev internationalt feteret, men som ikke modtog megen anerkendelse i Danmark. Forfatter Agnete Braad har udgivet romanen ’Franciska’ ligesom kunsthistoriker Inge Lise Mogensen Bech står bag monografien ’Franciska Clausen’, der også beskriver den ombejlede kunstner som designer, surrealist og portrætmaler.
Se mere på aros.dk
UNGE DAGE
At tage på efterskole er mere populært end nogensinde, og opholdet er blevet et moderne dannelses-år for danske teenagere. I 2022 søgte 32.447 ind på de 241 danske efterskoler. Hvordan livet leves, og hvordan det ser ud i det afgørende år på efterskolen Fjordvang, har fotojournalist Mads Joakim Rimer Rasmussen fanget med sin linse i fotobogen ’Vokseværk’. Trofaste læsere af Ud & Se vil måske huske nogle af de mange indlevede fotografier, som vi bragte i artiklen ’Tro, håb og kærlighed’ i december-nummeret 2021.
’Vokseværk’ er udkommet på forlaget Disko Bay