BLOCH-POLITIK
Mange ved det nok ikke, men en af H.C. Andersens bedste venner og en af de malere, Carlsberg-brygger Jacobsen støttede ivrigt, var engang the shit i kunstverdenen, men blev derefter glemt og nærmest hånet for sin håbløse umodernisme. ”Hvad sagde jeg,” kan man næsten høre Carl Bloch (1834-1890) råbe fra graven, eftersom Statens Museum for Kunst (SMK) nu viser den største udstilling i 100 år med den først feterede og siden fallerede kunstner. 79 til stadighed fascinerende og teknisk virtuose værker udgør udstillingen ’Carl Bloch – Forført’, der udfolder historien om (endnu) en dansk kunstner, der blev glemt.
Udstillingen vises indtil 29. maj. Se mere på smk.dk
KUPÉ-LIV
Jernbanen har, som ingen andre moderne opfindelser, ændret os, livet og landet. Vores økonomi, kunst, litteratur, musik og mentalitet har gennem tiderne formet sig efter skinnerne, og det rigt illustrerede værk ’Danmark set fra en togkupé’ af Martin Zerlang tager dig med hele vejen. I værket kan du rejse med rundt i pionertiden 1850-70, gennembrudstiden 1870-90, storhedstiden 1890-1920, konsolideringstiden 1920-50, de store planers tid 1950-75, ’motorvejstiden’ 1975-2000 og med ind i nutiden, hvor grøn udvikling og kollektiv transport er i fokus.
Bogen udkommer 16. marts på Gads Forlag.
DET HELE I HORSENS
Horsens er i forvejen en af Østjyllands vigtige kulturbyer, og nu er der endnu flere oplevelser at hente i fjordbyen. Med blandt andet en ny tilbygning lavet af skibscontainere byder café- og kulturhuset Platform K, der ligger tæt på Horsens Station, på et væld af forskelligartede tilbud inden for musik, kultur og kreativitet med kant. Dragqueen-banko, undergrundskoncerter, kendte musiknavne, litteraturaftener, croquis-tegning og tartelet-torsdag er blot en lille håndfuld af Platform K’s enorme udbud af events og arrangementer.
Se mere på platform.dk
FILMISK FORÅR
Er du til det store, det mindre, det skæve, det skønne og det vilde lærred? Så hank op i nysgerrigheden, og tag til CPH:DOX, der er en af verdens mest anerkendte dokumentarfilmfestivaler. Som noget nyt har festivalen lanceret DOX:DANMARK, der på tværs af landet skal styrke dokumentarfilmen. 21 forskellige kommuner deltager, og de får en minifestival i eget navn (for eksempel AALBORG:DOX), mens hovedfestivalen kører i København. Dyk ned i de mange verdener og de mange film, og få dig én på synet fra 15. til 26. marts.
Se mere på cph.dox
SPIRENDE INSPIRATION
Er du med på beatet, biddet – og bedet? Rigtig mange danskere drømmer i disse krisetider om at være mere selvforsynende og om at kunne høste radiser, salat, gulerødder og kartofler fra egen have. Selvom jorden lige nu måske nok ser en smule nedtrykt ud, er det aldrig for tidligt at komme i gang. Haveselskabet, der har dybe rødder i den danske havekultur, har lanceret en online køkkenhaveskole, og du kan være med, uanset hvor i landet du bor. Det kræver ikke den store Søren Ryge-eksamen at deltage, blot en jordlod på mindst fem kvadratmeter, et indmeldingsgebyr – og lysten til at gro med.
Få mere at vide på haveselskabet.dk/køkkenhaveskolen