SOLEN FRA SIT SKJUL
Du skal nok sige sætningen, inden du får for meget juleøl eller snaps: ”Ska’ vi se Joaquín Sorolla på Glyptoteket?” Hvis det lykkes dig, venter en oplivende, energiopladende og historisk oplevelse i Glyptotekets særudstilling ’Joaquín Sorolla – Lys i bevægelse’. Den viser et oeuvre, som en samling hedder (undgå gerne det ord under snapsen), med en af Spaniens allermest betydningsfulde malere. Sorolla er blevet kaldt ’den spanske Krøyer’ og især ’lysets mester’. Er det ikke præcis sådan en, man har brug for i december?
’Joaquín Sorolla – Lys i bevægelse’, Glyptoteket, vises til marts 2024.
TAG PÅ FISKERTUR
Med omkring 200 projekter over hele landet var arkitekt Kay Fisker (1893-1965) uhyre produktiv, og han stod bag nogle af hovedværkerne i dansk folkelig arkitektur fra 1900-tallet. Gå i juleferien selv en arkitekt-tur, og se for eksempel Dronningegården i København, Aarhus Universitet eller nogle af hans værker på Bornholm, i Holbæk, Vordingborg eller i Aalborg. Du kan også bladre i værket ’Kay Fisker. Moderne arkitektur – Levende tradition’ og betages af arkitekten, der mente, at arkitektur skulle bruges til at skabe bedre leveforhold for den brede befolkning.
’Kay Fisker. Moderne arkitektur – Levende tradition’ er udkommet på Strandberg Publishing
SKETE DET LIGE?
En meteor ramte tilfældigvis for 65 millioner år siden jorden og ændrede livet på kloden. Tilfældigheder var også årsagen til månens skabelse og til The Big Bang, ligesom ingen kunne ane, at en flagermus i vores tid ville overføre muteret virus til mennesker og dermed være årsag til en global corona-pandemi. Udstillingen ’OOPS! Tilfældigt – Heldigt’ på Naturhistorisk Museum i Aarhus sætter fokus på alle de mange fejl og tilfældigheder, der har præget universet og menneskeheden, og som har ført til uovertrufne opdagelser.
’OOPS!’, Naturhistorisk Museum i Aarhus, vises til efteråret 2024.
NÆSTE STOP SKULDBORG?
Vil du bevæge smilemusklerne uden at skulle rejse dig fra sofaen? Så tag et smut til Skuldborg, og besøg byens drive-in-blomstercentral, Skuldbowl eller Skuldborg Arena, hvor der afholdes ’Kristi Himmelfarts Dart’. Ja, det hele er bare for sjov. Byen, der udspringer af podcasten ’Undskyld vi roder’, eksisterer ikke, men har alligevel formået at få en ’rigtig’ ’Turen går til’-guide. Det er metaironi på højt plan, og guidebogen med illustrationer af Sune Ehlers tager overbevisende pis på Mediedanmark, på såkaldt danskhed … og på guidebøger.
’Turen går til Skuldborg’ er udkommet på Politikens Forlag.