THORUP STRAND
Thorup Strand i Jammerbugten, hvor fiskerne stadig trækker deres kuttere op på land. De smukke buttede havbåde på stranden er et usædvanligt syn, et sus fra gamle dage. Fiskerlejets karisma er forstærket af tv-serien ’Gutterne på kutterne’ (2015-) om fem unge fiskere fra Thorup Strand. De er mediedarlings med skæg og kasketter, vores egen tids beundrede skagensfiskere med egen facebookside. Thorupfiskerne bruger skånsomme fangstmetoder og fører en daglig kamp mod de ødelæggende hollandske bomtrawlere. Bådene trækkes ud i Skagerrak af et spil på land forbundet med en wire forankret ude i vandet. En bulldozer slæber dem på land igen. I gamle dage foregik alt med håndkraft.
HÅRNÅLESVINGET I GUDHJEM
Gudhjem går for at være landets eneste bjergby og har en fantastisk bjergvej med to hårnålesving, sprængt ind i Bokul-klippen i 1967. Vejen kaldes Serpentinervejen, formelt Nørresand, og har en gennemsnitlig stigningsprocent på 7,5, det tætteste, vi kommer på en bjergvej i Danmark og cirka på Alpe d’Huez-niveau. Om sommeren er den ensrettet (nedefra), og det er ulovligt at cykle ned ad den. Klippeøen Bornholm har danmarksrekord i hårnålesving: Hele syv er der ifølge danskebjerge.dk, mens Sjælland for eksempel kun har to.
Gudhjem kliner sig op ad fjeldet, og nogle af byens smukkeste haver er sprængt ind i klipperne. Hovedgaden er også usædvanlig stejl med sin stigning på 10 procent; på glatte vinterdage kan den være umulig at komme op ad. Størstedelen af Danmarks landskab kan forklares med istidens gletsjerbevægelser. Fjeldet kom før isen og kunne modstå presset fra den. Derfor kan man på Nordbornholm og især på Hammerknuden se landets ældste landskab. Ren granit dækket af et tyndt lag jord.
’Danmark fra skyen’ af Nicolas Cosedis med tekst af Pernille Stensgaard er udgivet af Strandberg Publishing. Fotos og tekst på disse sider er fra bogen.