TAG TIL NEW YORK (PÅ GÅBEN)
Fra 2004 til 2017, mens den danske fotograf Peter Funch boede i New York, brugte han hver dag flere timer på at fotografere tilfældige mennesker på gaden. Blandt andet mødte han i ni år op på det samme gadehjørne mellem 42nd Street og Vanderbilt Avenue fra klokken 8:30 til 9:30 for at indfange morgenmylderet på Manhattan. I alt er det blevet til flere tusind billeder af den amerikanske storby og dens indbyggere set gennem Peter Funchs linse, og frem til februar næste år kan de opleves i weekenderne på Dansk Arkitektur Center i København.
Se mere på dac.dk

Foto: Thomas Rahbek
SLADDER FRA SLOTTET
Oplev Kronborg efter lukketid, og få alle de saftige historier om skandaler, intriger og hemmeligheder, der engang fik hele hoffet til at gispe. Hver fredag i april og maj kan du medbringe din lommelygte og gå gennem det mørklagte slots storslåede sale, private kamre, snoede trapper og låste døre, mens en rundviser deler ud af den bedste sladder fra Kronborgs 600 år lange historie (turen afrundes i cafeen med en romkugle og et glas portvin, der er inkluderet i billetten). På Kronborg er der i påsken desuden historiejagt for hele familien, udsigt til Sverige fra slottets gamle renæssancerum, og Holger Danske? Han sidder, hvor han plejer.
Se mere på kronborg.dk

Foto: Henning Brandt
DEN, SOM FISEN LUGTE KAN
Normalt forbinder man ikke de kongelige med pruttehumor, men på Rosenborg Slot står en mekanisk ’buksevandsstol’, der både har fangarme i armlænet, en vandtank i ryggen, der giver buksevand, og en blæsebælg i sædet, der siger en ordentlig pruttelyd, når man sætter sig. Historien bag Danmarks sandsynligvis ældste pruttepude har været ukendt, men to ph.d.-studerende fra Københavns Universitet har fundet frem til, at den har været kilde til fis og ballade ved Christian V’s hof omkring år 1700, og at sædebetrækket måtte udskiftes i 1752. Nu kan stolen ses – og høres – i udstillingen ’Buksevandsstolen – Kongeligt drilleri’.
Se mere på kongernessamling.dk

Foto: David Stjernholm
FARVERIG KUNST
Vinkende blyanter, nuttede sparegrise og opløste biler: I Cecilie Norgaards oliemalerier bliver almindelige hverdagsobjekter til absurde, teatralske figurer i et humoristisk totalteater af en soloudstilling. På O – Overgaden på Christianshavn leger Norgaard med oliemaleriet, der engang blev brugt til at skildre overklassen og dens magt, og vender fortællingen på hovedet ved at male blandt andet lastbiler og skibscontainere – objekter, der normalt opfattes som uæstetiske, men som hos Norgaard bliver farverige, drømmende og næsten poetiske.
Udstillingen ’Emotionally Invested’ vises indtil 4. maj. Se mere på overgaden.or

Foto: Danmarks Jernbanemuseum
JUBII, DER ER JUBILÆUM
I april er det 50 år siden, Danmarks Jernbanemuseum åbnede i Odense, og det skal naturligvis fejres. 11. april åbner en stor jubilæumsudstilling, hvor man blandt andet kan genopleve den gamle modelbane fra Københavns Hovedbanegård eller køre en tur med en MY 1112-simulator – det kendte røde lokomotiv med DSB’s vingehjul på snuden, der trak togvogne rundt i hele Danmark fra 1956 til 1993. Ugen efter, på selve jubilæumsdagen 17. april, byder museet på fødselsdagskage, og entreen vil i dagens anledning være den samme som i 1975.
Se mere på jernbanemuseet.dk

Kig ind i Frederik Næblerøds atelier, som han har rykket ind på Arken. Foto: PR
LEGEBARN PÅ ARKEN
Der er noget energisk og legende, måske endda en smule barnligt, over 37-årige Frederik Næblerøds farverige kunst. For tiden kan den opleves på Arken i Ishøj, hvor du kan gå på opdagelse i en 2.000 kvadratmeter stor udstilling af hans spontane, absurde og humoristiske værker, der spænder fra maleri og keramik til bronzeskulpturer og store installationer. Måske kender du ham allerede fra den populære DR2-dokumentarserie ’Kunstnerkolonien’ – ellers har du chancen for at stifte bekendtskab med ham på Arken i påsken og frem til 21. september.
Se mere på arken.dk

Foto: PR
MUGGE ER TILBAGE
Mikael Wulff og Anders Morgenthalers krøllede hjerner har udtænkt ’Mugge’-filmene, hvis første to udgaver, ’Mugge & vejfesten’ (2019) og ’Mugge og hans mærkelige hjerne’ (2022), solgte 325.000 billetter i biografen. Der er derfor ikke noget at sige til, at serien får et tredje kapitel, ’Mugge & Super Happy’, hvor den lille dreng med det lilla hår har fået en ny passion: online gaming. Rejs med ind i Mugges univers, hvor virkelige børnefamiliers udfordringer tages under kærlig og humoristisk behandling, og stemmerne leveres af erfarne skuespillere som Mia Lyhne, Iben Hjejle, Nicolaj Kopernikus og Anders Morgenthaler selv.
Premiere 10. april.

Foto: Miljøstyrelsen
TAG ET TORSKESMUT
Hvem elsker ikke lyden af en sten, der med et dybt, næsten hult suk rammer vandet, når den rammer perfekt ovenfra? Men hvorfor selv kaste, når man ud for Taarbæk Havn i Nordsjælland i stedet kan lade sig fascinere af lyden – og synet – af en stor kran, der dumper intet mindre end 40.000 ton sten ned på havbunden og samtidig gør en positiv forskel for livet i de danske farvande. Det sker frem til maj for at genoprette Taarbæk Rev og sikre nye levesteder til blandt andet marsvinet, torsken og stenbideren på et område, der svarer til 14 fodboldbaner – det største miljømæssige genopretningsprojekt i Øresund til dato.