Efter en årrække i Berlin er Jon Sanders og hans familie flyttet til Sjællands Odde for at dyrke roen og servere en fair kop kaffe. Mens busruter og hæveautomater lukker ned omkring dem, håber familien, at de kan være med til at løfte lokalsamfundet.
Tekst:Peter Nicolai Gudme ChristensenFoto:Privat

DET BEGYNDTE med en barselsorlov. Jon Sanders havde installeret sig i sin mors sommerhus i Ebbeløkke på Sjællands Odde sammen med sin kone Pauline Hoch og deres datter. Efter et halvt år var de imidlertid blevet så glade for den friske luft og udsigten til kornmarker, Kattegat og bløde bakker, at de besluttede at gøre det til en tilbagevendende ting. 

Hvert år skulle de bo seks måneder i sommerhuset. De øvrige seks ville de bo i Berlin, hvor Pauline Hoch er født og opvokset, og hvor Jon Sanders har boet i 13 år. Herfra har de drevet konsulentvirksomhed, arrangeret events og lavet projektledelse for blandt andre modefirmaet Acne Studios, vodkaproducenten Absolut og højttalerproducenten Teufel. Planen var at fortsætte freelance i samme boldgade den ene halvdel af året. Imidlertid fik de snart lyst til at bo permanent på Sjællands Odde og afhændede deres lejlighed i Berlin.

”Vi har nydt storbyen og elsker Berlin. Men dens strøm af energi og input og muligheder og kulturliv fik os også til at løbe for meget rundt om os selv. Her på landet er der mindre støj, og vi er bedre til at give vores datter tid og opmærksomhed,” siger Jon Sanders, der sammen med sin kone har købt et helårshus i Havnebyen, den mest reelle by på det yderste af Sjællands Odde. 

”Der er en brugs og en genbrugsplads, en fiskehandler og en grillbar. Men pengeautomaten skal lukke, fordi den er gammel og udslidt, og det kan ikke svare sig for Danske Bank at vedligeholde den. Busrute 555, som forbinder Odden med Høje-Taastrup, bliver snart nedlagt. Der er ikke meget herude, men det, der er, skal man værne om,” mener Jon Sanders.

På en egn, hvor det ikke vrimler med arbejdspladser, har Jon Sanders og hans kone valgt at skabe deres egen. Sammen med et lokalt ægtepar, som de er blevet venner med, har de købt et hus i Havnebyen, der havde stået tomt i 10 år og kunne fås for en slik. Det seneste halve års tid har de arbejdet på at sætte det i stand, og engang i løbet af efteråret åbner det som Havnebyens Kaffebar. 

FRISK BLOD

Det går let fremad med tilflytning til Odsherred Kommune. Således kom 1.956 nye beboere til sidste år mod 1.888 i 2015. I samme periode er fraflytningen faldet fra 1.792 til 748 personer. De mest søgte steder er byer som Nykøbing og Vig. De fleste flytter til fra Holbæk, Kalundborg og København, og den største gruppe udgøres af de 26-50-årige.

”Vi syntes, at byen savnede et socialt samlingssted med hygge og et kulinarisk udbud af en vis kvalitet,” siger Jon Sanders om stedet, hvor man kommer til at kunne drikke kaffe på bønner leveret af et lille risteri i Roskilde, som køber ind fra kaffebønder, der har ordentlige arbejdsforhold og en bæredygtig indstilling til jordbrug. Man kommer også til at kunne købe en sandwich, lidt bagværk og måske med tiden en dagens ret.

”Vi er økologiske som den eneste café herude. Det ville nok være nemmere og billigere ikke at være det, men måske vi ikke er helt ved siden af udviklingen. En del af de lokale landmænd omlægger til økologi, og vi har også en økologisk gårdbutik med tilhørende restaurant i Havnebyen. Selvfølgelig hjælper det også, at der er mange sommerhusgæster fra storbyen herude, som måske er mere indstillede på det, men vi tror på, at konceptet kommer til at fungere, også når de er taget hjem.”

Odsherred er den kommune i Danmark, der har den største koncentration af sommerhuse. 27.000 er der, og forskellen er stor, når sæsonerne skifter, og trafikanterne ikke længere udforsker sidevejene, men suser igennem på vej til eller fra Jylland via Odden Færgehavn. Tilflytterne går dog ikke bekymrede ind i deres første vinter som fastboende.

”I storbyen er sjap og kulde irriterende, men her er det hyggeligt. Når man bor på landet, oplever man vejret og lyset meget mere. Og vi har en fast aftale med nogle venner, som vi spiser med en gang om ugen i vinterhalvåret.”

For nylig har Jon Sanders meldt sig ind i bestyrelsen for den lokale skole, som hans datters børnehave sorterer under. Skolen går kun til 6. klasse, og for at skabe en bedre integration imellem den og tre andre skoler i Odsherred, hvoraf to går fra 7. til 9. klasse, har man for nylig nedsat en fælles bestyrelse for dem.

”Det er nødvendigt med mere kontakt og udveksling af ideer. Og jeg vil gerne give noget til det sted, vi er flyttet hen. Hvis man engagerer sig, kommer man ikke til at føle sig ensom.”

GASTRO-ODDEN

Noma og andre hippe københavnerrestauranter elsker varerne fra Birkemosegaard, der ligger i udkanten af Havnebyen. Gården har været biodynamisk drevet siden 1972 og byder ud over gårdbutik og en appetitlig Instagram-profil på et køkken, der fredag-søndag tilbereder og serverer grøn mad af gårdens egne råvarer. I udkanten af Overby, lidt længere inde på Odden, finder man Hvidelykkegårds sydvendte skråninger, hvor to unge landmænd under varemærket Ørnberg dyrker deres afgrøder, der spænder fra velkendte Pinot Noir og Sauvignon Blanc til nichedruer som Solaris og Ortega, der egner sig til et køligere klima. Ørnbergs rosé, dessertvin og hedvin har været kåret til Danmarks bedste. Sydligere i Odsherred finder man også vingården Vejrhøj, og kommunen brander sig i det hele taget som vinland med sine næringsrige morænebakker og mange soltimer.

Tags:

SE MERE