Herlig og hapselækker hverdagsmad behøver hverken tage en krig at lave eller koste en bondegård. Men derfor kan det sagtens både ligne en million og smage smovsende godt. Louisa Lorang giver dig her tip, trick og opskrifter til billige, simple hverdagsretter, der er en fest at proppe i munden.
Opskrifter:Louisa LorangFoto:Chris Tonnesen

TARTE FLAMBÉE – ELLER FLAMMKUCHEN

Dej
15 g gær
1/2 tsk. sukker
3 spsk. olivenolie
1,5 dl lunet vand
300 g mel
2 tsk. salt 

Fyld
2 store rødløg
200 g røget bacon
150 g cremefraiche (38 %)
1 bundt forårsløg

Rør gær, sukker, olie og vand sammen i en skål. Bland mel og salt sammen i en anden skål, rør det i gærblandingen, og ælt dejen glat. Lad den hæve lunt og tildækket i 45-60 minutter. 

Tænd ovnen på 250°. Pil løgene, og skær dem i tynde skiver. Skyl forårsløgene, og snit dem fint. Skær baconen i små tern. Del dejen i to lige store stykker, og rul dem helt tyndt ud på et meldrysset bord til ca. 20 x 30 cm. Smør dejen med cremefraiche, og top med løg og bacon. 

Bag tarte flambéerne i den brandvarme ovn i 10-12 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Drys med forårsløg, og servér straks.

CUP NOODLES

Fyld
50 g nudler
1 gulerod
1/8 spidskål
2 forårsløg
1 håndfuld bønnespirer 

Suppe
2 dl kogende grøntsagsbouillon
1 tsk. ristet sesamolie
1 spsk. soja
Lidt limesaft 

Hæld kogende vand over nudlerne i en skål, og lad dem trække i 2-3 minutter, til de er møre. Gentag om nødvendigt. Skræl guleroden, og riv den groft. Skyl spidskålen, rens forårsløgene, og snit begge dele fint. Fyld et stort sylteglas med nudler, gulerod, kål, forårsløg og bønnespirer. 

Smag bouillonen til med sesamolie, soja og limesaft i en skål. Hæld bouillonen i glasset med nudler og grøntsager, og servér straks med ske og pinde. 

Tip: Vil du have dine cup ­noodles med dig, så hæld suppen i en lille termokande eller termokop, og hæld den over nudler og grøntsager ved servering. 

SPAGHETTI MED HVIDLØG OG SPINAT

150-200 g spaghetti
400 g babyspinat
4 fed hvidløg
1 spsk. olivenolie
Salt og peber
Servering
Parmesan
Evt. en blandet grøn salat 

Kog spaghettien al dente efter pakkens anvisninger. Skyl og slyng spinaten. Pil hvidløgene, og skær dem i tynde skiver. Rist hvidløgsskiverne i olie i en stor gryde eller dyb pande i et par minutter, til de tager lidt farve. 

Hæld spinaten i gryden sammen med den kogte, afdryppede spaghetti, og lad spinaten akkurat falde sammen. Smag til med salt og peber, og servér straks med masser af friskrevet parmesan og evt. en skål salat. 

Tip: Det er vigtigt, at hvidløgene får lov at tage lidt farve, da det giver en dejlig smag til den ultra enkle ret. 

PIZZA MARGHERITA DELUXE

Dej
25 g gær
3 dl lunet vand
1,5 tsk. salt
1 tsk. sukker
2 spsk. olivenolie
100 g fuldkornshvedemel
Ca. 450 g fint hvedemel (tipo 00) + til udrul 

Fyld
1 fed hvidløg
2 spsk. olivenolie
1 dl mosede tomater (på flaske)
Salt og peber
1 bøffelmozzarella
200 g cherrytomater 

Salt
Topping
100 g rucola
1 håndfuld oreganoblade
Parmesan

Rør gæren ud i vandet i en skål, og tilsæt salt, sukker og olie. Tilsæt melet lidt ad gangen, og ælt dejen glat. Lad dejen hæve tildækket i 45 minutter. Forvarm ovnen til 300° (eller så højt som muligt), og lad en bageplade varme med op. Del dejen i to lige store stykker, og rul dem begge ud så tyndt som muligt på meldrysset bagepapir. 

Pil og pres hvidløget, bland det med olie og de mosede tomater i en skål, og krydr med salt og peber. Pensl dejen med tomat­saucen, og fordel skiver af mozzarella på de to bunde. Skyl cherrytomaterne, skær dem i halve, og fordel dem på pizzaerne. Krydr med salt. Bag pizzaerne i ovnen – en ad gangen – på den brandvarme bageplade i 6-12 minutter (afhængig af din ovns temperatur og dine bundes tykkelse). 

Vend imens skyllet rucola og oregano sammen, og top de varme pizzaer med salaten, lige så snart de kommer ud af ovnen. Servér straks med friskhøvlet parmesan.

Louisa Lorang er kok, kogebogsforfatter og kendt fra tv. I denne bog viser hun, hvordan man kan få alt muligt ud af lidt, og hvordan man laver og serverer superlækre, billige måltider. ’Louisas billige favoritter’ er udkommet på L&R. 

Tags: ,

SE MERE